Mielipide: Kotimaisen ruoantuotannon säilyttämisen pitäisi olla suomalaisille sydämenasia

Kirjoittajan mielestä valtiolta tarvittaisiin kunnon ohjelma ja tuki kotimaisen ruoantuotannon ja -teollisuuden pärjäämisen edistämiseen.

Kriisin kohdatessa maailmanlaajuisesti viruksen muodossa on tullut entistä selvemmäksi, että kotimaisen elintarvikeketjun kilpailukyky ja toimintaedellytykset sekä elintarvikkeiden huoltovarmuus on turvattava hyvin tulevaisuudessa. Elintarvikkeiden hyvä saatavuus on yhteiskunnan elinehto.

Kotimaisen ruokatuotannon säilyttämisen pitäisi olla meille suomalaisille sydämen asia. Arvostetaan sitä mikä meillä on hyvää.

Kotimaassa tuotetun ja jatkokäsitellyn ruoan hiilijalanjälkeä voidaan entisestään pienentää ja saada päästöiltään vähäisemmäksi oikeilla viljely- ja tuotantomenetelmillä sekä pakkausmateriaaleja kehittämällä ja kierrätystä lisäämällä.

Ruoan turvallisuus ja jäljitettävyys sekä korkea laatu ohjaavat kulutuskäyttäytymistä. Kotimaisen ruoan hintaa kuluttajille edullisemmaksi on ohjattava verotuksen keinoin eikä ainoastaan kilpailuttamalla tuottajia.

Kotimaisen alkutuotannon nykyinen heikko kannattavuus on merkittävä uhka koko elintarvikeketjun toiminnalle ja kehittämiselle. Elintarviketeollisuuden mahdollisuudet käyttää kotimaisia raaka-aineita ovat heikentyneet saatavuusongelman kautta.

Myös sääolosuhteet ja ilmaston muutokset uhkaavat kotimaista elintarviketuotantoa.

Tarvitsemme paitsi EU-tuet täysimääräisinä myös kansallista tukea valtion taholta sekä kunnon ohjelman, jolla edistetään kotimaisen ruokatuotannon ja teollisuuden pärjäämistä. Tukea tulee suunnata enemmän uuden teknologian kehittämiseen, joka antaa viljelijöille ja tuottajille mahdollisuuden tuottaa ekologisesti puhtaampaa ja vähäpäästöisempää ruokaa.

Lähi- ja luomuruoan tuotannon saaminen kuluttajien ruokapöytään ja kuntien mahdollisuus ostaa pienempiä tuote-eriä eri tuottajilta on mahdollistettava luomalla uudet toimivat toimitus- ja myyntikanavat.

Kaupalla on tärkeä rooli hinnoittelun osalta. Kotimaisuuden suosiminen on imagollinen kilpailuetu.

Tarja Eklund leipomotyöntekijä kaupunginvaltuutettu (sd.)

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut