Moni vuokrayhtiö joustaa maksuajassa, mutta huojennusta ei ole luvassa – VAV: Meillä ei ole voittoja, joista tinkiä

Tiina Örn

Vantaalla asuntoja vuokraavan VAV-konsernin toimitusjohtaja Teija Ojankoski kertoo yhtiön tehneen koronaepidemian vuoksi lisää joustoja vuokrien maksuun.

– Normaalisti VAV tekee tarvittaessa asiakkaalle maksusuunnitelman neljäksi kuukaudeksi. Tuona aika vuokrarästit on hoidettava pois. Tässä poikkeustilanteessa maksusuunnitelmia tehdään jopa kuudeksi kuukaudeksi.

Ojankoski toivoo asiakkaiden ottavan ajoissa yhteyttä vuokranmaksun aikataulun muuttamiseksi, mikäli oma taloudellinen tilanne huononee esimerkiksi lomautuksen vuoksi.

– Meillä on asiakkaina paljon esimerkiksi palvelualoilla työskenteleviä, joista monet joutuvat nyt lomautetuksi. Tukien saaminen kestää ja niitä maksetaan jälkikäteen.

Vuokranalennuksia Ojankoski ei lupaa.

– Toimimme omakustannusperusteisesti, joten meillä ei ole voittoja, joista tinkiä. Onneksi tukijärjestelmät tulevat monessa tilanteessa asiakkaan avuksi.

Vuokrayhtiö Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen toteaa, että asiakkaille voidaan tehdä vuokriin eräpäivän siirtoja ja maksusuunnitelmia.

– Tässä poikkeustilanteessa on mahdollista, että asiakkaiden maksukyky heikkenee, koska tukiprosessit ruuhkautuvat ja tukien maksu viivästyy.

Nieminen korostaa ratkaisuja tehtävän aina tapauskohtaisesti.

Onko vuokraan mahdollista saada poikkeustilanteessa alennusta?

– Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, millaisia tapauksia tämän kriisin aikana tulee vastaan. Tässäkään ei ole mitään yleispäteviä sääntöjä, katsomme tapauskohtaisesti.

Asiakkaat eivät jää poikkeustilanteessa ilman neuvontaa, korostaa Nieminen.

– Asumisneuvojamme auttavat ja opastavat verkossa ja puhelimitse. He vastaavat myös mahdollisten maksusuunnitelmien tekemisestä.

Saton viestintäjohtaja Miia Elorannan mukaan asiakkaan kanssa mietitään tapauskohtaiseksi erilaisia järjestelyitä, mikäli asiakkaan taloudellinen tilanne huononee tilapäisesti.

– Toki ihmiset hakevat myös Kelan tukea asumiseen, jos tilanne hankaloituu, mutta nämä päätökset eivät ehdi välttämättä heti.

Opiskelija-asuntoja vuokraavan Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo, että lähtökohtaisesti opiskelijoille on rakennettu opintotukijärjestelmästä hyvä tukiverkko. Opiskelijatkin saavat Kelan maksamaa asumistukea.

– Hoasin puolesta joustamme tässä poikkeustilanteessa opiskelujen etenemisen osalta, samoin tekee Kela. Normaalisti edellytämme opintojen etenemistä asumisoikeuden pitämiseksi.

Vuokranalennuksia Hoas ei Tarhion mukaan voi tarjota.

– Hoas on yleishyödyllinen säätiö ja emme tee voittoa, joten meidän liikkumavara on huomattavasti pienempi vuokranmaksun laajassa joustamisessa.

Tarhio kertoo joiltain kansainvälisiltä opiskelijoilta tulleen kyselyjä vuokranmaksun lykkäämisestä tai helpotusten saamisesta.

– Yksittäistapauksissa voimme antaa tiettyä maksuaikajoustoa, mutta emme voi tehdä sitä laajassa mittakaavassa, koska silloin emme pystyisi kattamaan peruskulujamme, joita ovat esimerkiksi sähköt, vesi, maanvuokrat, lainat, luettelee Tarhio.

Aiheeseen liittyvää

  1. Romahtivatko tulot? – Kaupunki tarjoaa mahdollisuutta vuokranmaksun lykkäämiseen
    28.3.2020 7:25

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut