Moni aiemmin vapaaehtoistyötä tehnyt kuuluu nyt autettavien joukkoon – Vantaalainen Hanna, 44, haluaa viedä ruokakassien mukana toivoa

Marika Lumme

Vantaalaisilla on halua auttaa pandemiakriisin keskellä. Tätä todistaa useat apua tarjoavat yhteisöt Vantaata. Myös yksityiset ihmiset ovat ilmoittaneet halukkuudestaan auttaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Yllättäen vapaaehtoisia on ollut tarjolla vain vähän esimerkiksi Hämeenkylän seurakunnassa.

– Suuri osa seurakunnassa jo vapaaehtoisena työskentelevistä kuuluvat itse riskiryhmään. Olemme tätäkin kautta uuden tilanteen edessä, kertoo diakoniatyöntekijä Satu Enrold Hämeenkylän seurakunnasta.

– Nyt tarvitsisimme perusterveitä työikäisiä vapaaehtoisiksi, hän jatkaa.

Vantaan seurakunnat jakavat Yhteisen pöydän hävikkiruokakasseja niitä tarvitseville riskiryhmäläisille ja pienituloisille.

Tällä viikolla ruokakassien jakaminen on Enroldin mukaan onnistunut vielä seurakunnan työntekijöiden ja parin vapaaehtoisen voimin.

– Avunpyynnöt kuitenkin varmasti nousevat kun aikaa kuluu, hän sanoo.

Vantaan seurakunnan viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala vahvistaa, että tilanne on sama myös muissa vantaalaisissa seurakunnissa.

– Suuri osa seurakunnan vapaaehtoisista on riskiryhmää. Uusia vapaaehtoisia on onneksi ilmoittautunut mukaan, mutta lisää todennäköisesti tulemme tarvitsemaan, Hintsala kertoo.

Hintsalan mukaan apua on toistaiseksi pystytty seurakunnissa antamaan työntekijävoimin, mutta tarpeen uskotaan kasvavan.

Vapaaehtoisia etsitään ennen kaikkea ruokakassien jakoon sekä käymään riskiryhmäläisten puolesta kaupassa ja apteekissa.

Vapaaehtoiseksi haluavat voivat olla yhteydessä oman alueensa seurakuntaan.

Vapaaehtoisia riskiryhmien auttajia etsii myös Suomen Punaisen Ristin Korson osasto.

– Avunpyyntöjä tuli jo viime viikolla. Olemme keränneet omasta väestä noin 20 henkilön alkuporukan, mutta tarvitsemme lisää vapaaehtoisia auttajia, Korson SPR:n varapuheenjohtaja Riitta Bäckman kertoo.

Paikallisyhdistyksen alkuviikolla Facebookissa julkaisema ilmoitus vapaaehtoisten rekrytoinnista toi muutamia yhteydenottoja.

SPR Korso etsii ihmisiä korsolaisille avuksi kauppa- ja apteekkiasiointiin. Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat ilmoittautua sähköpostitse spr.korso.auttaa@gmail.com.

Lue lisää aiheesta: Vantaalla jaetaan ruokakasseja riskiryhmien ja vähävaraisten kotioville – "Teemme parhaamme, että mahdollisimman moni ruokaa tarvitseva sitä myös saa"

Tikkurilan Palloseura puolestaan auttaa Tikkurilan suuralueen riskiryhmäläisiä. Emma Järvinen kertoo seuran seitsemän päätoimisen työntekijän muodostavan auttamisringin ydinjoukon.

– Myös edustuspelaajia on auttamassa sekä vanhempia, jotka ovat itse tarjoutuneet apuun, Järvinen sanoo.

TiPStarjoaa niin ikään maksutonta apua kaupassaasioimiseen. Ensimmäiset kauppakassit kulkeutuivat tikkurilalaisille keskiviikkona.

– Koimme, että nyt kun toiminta on osittain pysähtynyt, on meillä mahdollisuus tarjota apuamme. Kannustan muitakin vantaalaisseuroja mukaan. Olisi hienoa, että jokaisessa kaupunginosassa olisi avuntarjoajia, Järvinen sanoo.

– Pienillä teoilla ja positiivisella asenteella selviämme tästä yhdessä, hän jatkaa.

Tikkurilan Palloseuran kautta apua saa sähköpostitse emma.jarvinen@tips.fi.

Lue Vantaalaisen Hanna Heikkisen tarina kuvan jälkeen.

Hämevaarassa asuva Hanna Heikkinen, 44, koki, että nyt harrastusten tauottua on hänellä mahdollisuus auttaa. Hän vie ruokakasseja niitä tarvitseville. Kuva: Johanna Erjonsalo

Hämevaarassa asuva Hanna Heikkinen, 44, ilmoittautui alkuviikosta vapaaehtoiseksi kauppa-avuksi ja ruokakassien kuljettajaksi. Heikkinen näki sosiaalisessa mediassa Hämeenkylän seurakunnan ilmoituksen, jossa etsittiin vapaaehtoisia.

– Jos pystyn luomaan toivoa yhteenkin kotiin näinä epävarmoina aikoina, tämä työ kannattaa tehdä, Heikkinen sanoo.

Heikkinen voi tehdä omaa täysipäiväistä työtään kotoa käsin.

– Lounastauolla vein kassit, hän sanoo.

Auttaminen on Heikkiselle nyt mahdollista kun perheen teinien harrastukset ovat tauolla.

– Ruuhkavuosissa auttaminen on haastavampaa.

Juttua muokattu 30.3. klo 16.58: Tarkennettu Tikkurilan Palloseuran tarjoamaa apua.

Aiheeseen liittyvää

  1. Etäkoululaisille aletaan jakaa ruokapaketteja ensi viikolla
    26.3.2020 18:00

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut