Koiran turkin tai ihon pinnalla voi olla koronavirusta siinä missä ovenkahvassakin – Eläinlääkäri: En halailisi sairastuneen lemmikkiä

Voiko koronavirus tarttua lemmikkiin? Entä voiko lemmikki tartuttaa koronan ihmiseen? Kysymykset ovat tuttuja Evidensian eläinsairaalan johtajalle. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Tammistossa sijaitseva Evidensian eläinsairaala saa päivittäin koronavirukseen liittyviä puheluita. Eläinsairaalan johtaja Anne Kemppainen kertoo asiakkaita askarruttavan, voiko lemmikki saada koronatartunnan ja voiko lemmikki tartuttaa koronavirusta.

Kemppainen on koulutukseltaan pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri. Hänen mukaansa ei ole todistettu, että koronavirus voisi tarttua lemmikkiin, esimerkiksi koiraan.

– Maailmalla on kuitenkin raportoitu kahdesta tapauksesta, joissa koirasta on löytynyt virusta, Kemppainen sanoo.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan, että koronavirukseen sairastuneiden hongkongilaisten henkilöiden koirilta otetuissa näytteissä todettiin koronaviruksen perimää. Koirilla ei kuitenkaan ollut sairauteen viittaavia oireita, eikä niillä todettu koronaviruksen vasta-aineita.

Kemppainen huomauttaa, että koirasta tai muusta lemmikistä voi kuitenkin saada koronavirustartunnan samoin kuin vaikkapa ovenkahvasta.

Virus voi tarttua, mikäli tartunnan saanut pärskii lemmikin turkkiin tai ihoon ja sen jälkeen toinen ihminen halailee tai suukottelee lemmikkiä.

– Koiran tai kissan turkki on pinta ihan samoin kuin esimerkiksi pöytäpinta.

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan virus säilyy pinnoilla ei Kemppaisen mukaan vielä ole.

– Itse en halailisi koronaan sairastuneen lemmikkejä ja pesisin kädet huolellisesti, jos olen käsitellyt sairastuneen lemmikkejä, Kemppainen sanoo.

Hän korostaa, että ensisijaisesti korona kuitenkin tarttuu pisatartuntana.

Koronaan liittyvät kyselyt eivät ole kaikille vantaalaisille eläinlääkäriasemille tuttu ilmiö.

Hakunilassa sijaitseva eläinlääkäriasema Tassu ei ole saanut korona ja lemmikki -aiheisia puheluita, toteaa eläinlääkäri Minna Pulkkinen

Vantaan kaupungineläinlääkäri Jaakko Peltomaalle on puolestaan tullut ainoastaan yksi koronavirukseen liittyvä puhelu.

– Asiakas halusi tietää, voiko koronavirus tarttua koiraan, Peltomaa kertoo.

Vantaan kaupungineläinlääkärin vastaanotolla koronaepidemia on huomioitu käytännön järjestelyissä muun muassa siten, että vastaanotolle tulevalla eläimellä saa olla vain yksi saattaja. Saattajan tulee olla terve ja riskiryhmään kuulumaton.

Otsikkoa täsmennetty 30.3. kello 9.15. Otsikon muokkaamisella korostettu sitä, että koiran tai muun lemmikin ihon tai turkin pintaan voi jäädä virusta ihmisen pärskittyä lemmikkiä kohti.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kirurginen sairaala muutetaan kokonaan koronapotilaiden hoitoon 27.3.2020 13:50

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut