Helsinki sijoittaa Turun ja Tampereen nopeisiin juniin yhteensä 30 miljoonaa euroa – potin raa'asta jaosta voi päätellä kumpi on rakkaampi

Turkuun vai Tampereelle? Sari Mulari

Jukka Hämäläinen

Helsinki lähtee osakkeenomistajaksi Helsingin ja Turun välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Turun Tunnin Juna -hankeyhtiöön. Samoin kaupunki osallistuu Helsingin ja Tampereen välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Suomi-Rata Oy:hyn.

Kaupunki merkitsee perustettavan yhtiön osakkeita tai muuten pääomittaa Turun radan hankeyhtiötä enintään 5,9 miljoonalla eurolla. Tampereen radan yhtiötä Helsinki rahoittaa 24 miljoonalla eurolla.

Esityksen mukaan kestävän kehityksen vaatimukset, ilmastonmuutoksen torjuminen sekä taloudelliset syyt edellyttävät liikkumisen ja logistiikan kokonaisvaltaista muutosta.

Tarvetta muutokselle sekä nopeiden junayhteyksien parantamiselle lisää myös kaupungistuminen, joka on 2000-luvulla kiihtynyt. Kaupungistuminen on keskittynyt hyvin saavutettaviin yliopistokaupunkeihin niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Liikennevirtojen siirtymisellä raiteille olisi merkittäviä ilmastovaikutuksia ja taloudellista kasvua luovaa vaikutusta. Junayhteydet loisivat myös otollisia sijainteja asumiselle.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut