Vantaan vastaus valitukseen: Sammaleen väistettävä rakentamista Puu-Kivistössä

Vantaan kaupunki kiistää väitteet, joita Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri esittävät Helsingin hallinto-oikeuteen jättämässään valituksessa.

Kaupungin mielestä valitus tulee hylätä, koska se on aiheeton.

Valitus koskee Vantaan kaupunginvaltuuston viime joulukuussa hyväksymää Puu-Kivistön aloituskortteleiden kaavaa. Luonnonsuojelijoita huolettaa, että rakentaminen tuhoaa suojellun lahokaviosammaleen esiintymisalueen.

Kaupungin mielestä sammaleen pitää kuitenkin väistää rakentamista. Vantaan mukaan kaava-alueella olevien lahokaviosammalten "mahdollinen häviäminen ei vaaranna lajin suotuisan suojelun tasoa Vantaalla".

Sitä perustellaan sillä, että osana lahokaviosammalalueiden inventointia on laadittu suojelusuunnitelma. Sen avulla pyritään turvaamaan lajin "suotuisa suojelutaso", vaikka rakentaminen uhkaakin joitakin tunnettuja esiintymiä.

Vantaa vetoaa myös yleisen etuun. Kaupunkirakenteen kestävän kehittämisen vuoksi jotain pitää uhrata, koska koko pääkaupunkiseutuun kohdistuu merkittäviä kasvupaineita lähivuosikymmeninä.

Puu-Kivistö on osa Kivistön uutta keskustaa, joka sijaitsee kehäradan varrella.

 Jos Kivistön keskustaa säästetään luonnolle, joudutaan asumista levittämään huomattavasti laajemmille alueille ja silloin tehdään autokaupunkia, totesi Kivistön aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala Vantaan Sanomille aiemmin.

Lisäksi Vantaa toteaa vastauksessaan hallinto-oikeudelle, että se sai jo aiemmin Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ely) poikkeusluvan lahokaviosammaleen kasvupaikan siirrolle Puu-Kivistössä. Luvasta on kuitenkin valitettu.

Kaupungin lausunnossa todetaan myös, että kaava on valmisteltu ja laadittu riittävien tietojen pohjalta, toisin kuin valittajat väittävät.

Helsingissä lahokaviosammal on estänyt hankkeen.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut