Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pk-seudun yrittäjiltä kahdeksan kohdan lista tarvittavista toimista – "Heikoimmassa asemassa ovat kädestä suuhun elävät yksinyrittäjät"

Helsingin, Espoon ja Vantaan Yrittäjät ovat käynnistäneet yhteistyön kaupunkien johdon kanssa alueen yritysten toimintaedellytyksiä turvaavien keinojen löytämiseksi mahdollisimman pikaisesti koronakriisissä, tiedottaa Helsingin yrittäjät.

Koronakriisi on iskenyt erityisesti palvelualojen yrityksiin, joita pääkaupunkiseudulla on runsaasti. Heikoimmassa asemassa ovat kädestä suuhun elävät yksinyrittäjät sekä pienet yritykset, joilla ei ole kassassa rahaa ja kiinteät kulut juoksevat, mutta asiakkaat ovat kaikonneet.

Helsingin, Espoon ja Vantaan Yrittäjät ovat esittäneet alueen kaupungeille muun muassa seuraavia toimia mahdollisimman pikaisesti toteutettuina:

1. Alueellinen yritysneuvonta on kohdennettava ensisijaisesti yritysten koronakriisistä selviämiseen ja resursoitava riittävästi. Palvelut pitää myös löytää helposti. Yrittäjäjärjestö koordinoi yritysneuvojien yhteistyötä valtakunnallisesti yhteistyössä Suomen uusyrityskeskusten kanssa.

2. Kaupunkien pitää tulla vastaan vuokrissa ja muissa isommissa julkisissa maksuissa vähintäänkin pidentämällä riittävästi maksuaikaa ja tarvittaessa alentamalla vuokria määräajaksi.

3. Kaupunkien omat maksusuoritukset yrityksiin tulee hoitaa ajoissa ja mielellään jo ennen eräpäivää.

4. Kaupungit voivat konkreettisesti auttaa yrityksiä julkisilla hankinnoilla seuraavasti:

- lisäämällä julkisia hankintoja erityisesti pieniltä yrityksiltä

- aikaistamalla suunnitelmissa olevia julkisia hankintoja

- jakamalla hankintoja osiin siten, että mahdollisimman moni yritys voi tarjota palvelujaan

- lisäämällä pienhankintoja ja suuntaamalla kilpailutusta lainsäädännön puitteissa erityisesti toimijoille, joille tilanne on haastavin

- joustamalla voimassa olevien hankintasopimusten osalta toimitusvaikeuksissa

- nopeuttamalla laskujen maksua

- tiivistämällä yhteistyötä julkisista hankinnoista viestimisessä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Pääkaupunkiseudun hankinta-asiamies antaa maksutonta neuvontaa yrittäjille ja hankintayksiköille puhelimella ja sähköisesti.

5. Sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteetin lisäämiseksi kannattaa hyödyntää yksityisiä sote-palveluiden tuottajia lisäämällä ostopalveluita ja palvelusetelien käyttöä. Tarvetta on esimerkiksi kotisairaanhoidossa, ruokahuollossa ja siivouksissa.

6. Kaupunkien ostopalveluiden ja palvelusetelien käytön laajentamista eri aloille on tarpeen selvittää.

7. Yksityisen varhaiskasvatuksen osalta tulee toimia joustavasti ja tiiviissä yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Yritystoiminnan jatkuvuutta voidaan turvata esimerkiksi maksamalla täysimääräisesti epidemian vuoksi kotihoitoon siirtyneistä lapsista.

8. Yhteistyötä kaupunkien ja yrittäjäjärjestöjen kesken tiivistetään. Koronakriisin akuutin vaiheen jälkeen on tarpeellista etsiä yhteisesti myös pidempiaikaisia, elvyttäviä toimenpiteitä etenkin kriisistä erityisesti kärsiville aloille.