Vantaa ennen ja nyt: Kehä III:n ruuhkat olivat totta jo 1960-luvulla – Muistatko koskaan jurnuttaneesi raskaiden ajoneuvojen ratissa tai takana Kalkkikallion entisessä jyrkässä mäessä?

toimitus

Vantaata poikittaisuunnassa halkova Kehä III on yksi Suomen vilkkaimpia teitä.

Kehä III:n, entisen Helsingin ohikulkutien, suunnittelu käynnistyi 1940–1950-lukujen taitteessa. Liikennemäärät olivat kasvussa ja pääkaupunkiseudun poikittaisyhteydet vielä kehittymättömät.

Ohikulkutien rakentaminen pääsi alkamaan 1962 ja sen ensimmäiset lyhyet tieosuudet valmistuivat jo samana vuonna. Lokakuussa 1963 avattiin liikenteelle Kirkonkylän ja Hakunilan välinen tieosuus.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston kuvassa aukeaa talvinen näkymä yksikaistaiselle kehätielle Kalkkikallion mäeltä länteen, Heidehofin suuntaan.

Kuva on otettu 1960-luvun puolivälissä juuri tien valmistumisen jälkeen. Kuorma-auto kipuaa ylämäkeä Kalkkikallion laelle. Alempana mutkassa sitä seuraavat mopo ja traktori.

Kuvassa oikealla lumikinoksesta pilkistää tienviitta Kuusikkoon Markuntielle, nykyiselle Markkulantielle. Tien toisella puolella näkyy bussipysäkki keskellä jyrkkää ylämäkeä.

Kalkkikallion jyrkkä ja pitkä ylämäki muodostui ongelmaksi pian tien avaamisen jälkeen. Liikenne kehätiellä lisääntyi nopeasti ja Ala-Tikkurilan sekä Hakunilan välisestä osuudesta tuli ruuhkainen. Uusien teollisuusalueiden myötä myös raskasta liikennettä oli enemmän.

Jo 1960-luvulla Kalkkikallion mäkeen ehdotettiin ryömimiskaistaa raskaalle liikenteelle. Se rakennettiin ajoradan oikeaan reunaan 1970-luvulla.

Nykyisin Kalkkikallion kohdalla Kehä III kulkee kallioleikkauksessa. 1990-luvun alussa jyrkkä mäki madallettiin samalla kun tie levennettiin kaksiajorataiseksi.

Kalkkikallion kohdalla suunniteltiin myös tien viemistä tunneliin, mutta kallioleikkaus toteutui edullisempana. Kuvassa näkyvä Kuusikon risteys suljettiin 1980-luvun puolivälissä.

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 11. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 12. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 13. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 14. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 15. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.