Vantaa ennen ja nyt: Kehä III:n ruuhkat olivat totta jo 1960-luvulla – Muistatko koskaan jurnuttaneesi raskaiden ajoneuvojen ratissa tai takana Kalkkikallion entisessä jyrkässä mäessä?

toimitus

Vantaata poikittaisuunnassa halkova Kehä III on yksi Suomen vilkkaimpia teitä.

Kehä III:n, entisen Helsingin ohikulkutien, suunnittelu käynnistyi 1940–1950-lukujen taitteessa. Liikennemäärät olivat kasvussa ja pääkaupunkiseudun poikittaisyhteydet vielä kehittymättömät.

Ohikulkutien rakentaminen pääsi alkamaan 1962 ja sen ensimmäiset lyhyet tieosuudet valmistuivat jo samana vuonna. Lokakuussa 1963 avattiin liikenteelle Kirkonkylän ja Hakunilan välinen tieosuus.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston kuvassa aukeaa talvinen näkymä yksikaistaiselle kehätielle Kalkkikallion mäeltä länteen, Heidehofin suuntaan.

Kuva on otettu 1960-luvun puolivälissä juuri tien valmistumisen jälkeen. Kuorma-auto kipuaa ylämäkeä Kalkkikallion laelle. Alempana mutkassa sitä seuraavat mopo ja traktori.

Kuvassa oikealla lumikinoksesta pilkistää tienviitta Kuusikkoon Markuntielle, nykyiselle Markkulantielle. Tien toisella puolella näkyy bussipysäkki keskellä jyrkkää ylämäkeä.

Kalkkikallion jyrkkä ja pitkä ylämäki muodostui ongelmaksi pian tien avaamisen jälkeen. Liikenne kehätiellä lisääntyi nopeasti ja Ala-Tikkurilan sekä Hakunilan välisestä osuudesta tuli ruuhkainen. Uusien teollisuusalueiden myötä myös raskasta liikennettä oli enemmän.

Jo 1960-luvulla Kalkkikallion mäkeen ehdotettiin ryömimiskaistaa raskaalle liikenteelle. Se rakennettiin ajoradan oikeaan reunaan 1970-luvulla.

Nykyisin Kalkkikallion kohdalla Kehä III kulkee kallioleikkauksessa. 1990-luvun alussa jyrkkä mäki madallettiin samalla kun tie levennettiin kaksiajorataiseksi.

Kalkkikallion kohdalla suunniteltiin myös tien viemistä tunneliin, mutta kallioleikkaus toteutui edullisempana. Kuvassa näkyvä Kuusikon risteys suljettiin 1980-luvun puolivälissä.

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut