Koulujen sulkeutuminen lisäsi heti avunpyyntöjä Vantaalla: "Mitä teen kun lapset tappelevat koko ajan?"

Marika Lumme

Suomalaiset elävät nyt poikkeustilanteessa, joka näkyy jo lisääntyneinä soittoina Vantaan kaupungin lapsiperheiden palveluihin.

Vantaan kaupungin psykososiaalisten palveluiden palvelupäällikkö Reetta Voutilaisen mukaan tilanne aiheuttaa monissa kodeissa tällä hetkellä ennen kaikkea hämmennystä ja huolta. Voutilaisen mukaan soitot lisääntyivät, kun koulut sulkeutuivat.

– Vanhemmat kaipaavat apua. Joku kysyy, mitä teen kun lapset tappelevat koko ajan ja toinen miettii kuinka pärjää nuorten kanssa tässä tilanteessa, Voutilainen kertoo.

– Me suomalaiset emme ole koskaan aiemmin eläneet vastaavaa. Kulunut viikko voi tuntua monesta epätodelliselta, hän jatkaa.

Voutilainen ei ole yllättynyt avuntarpeesta.

– Yhteydenotot lisääntyvät aivan varmasti. Arki on nyt meillä kaikilla hyvin erilaista. Kaupungin sisällä pohdimme koko ajan, kuinka pystymme vastaamaan avuntarpeeseen, hän sanoo.

Voutilainen tietää, että ihmiset ovat reagoineet hyvin erilaisilla tavoilla koronaviruksen myötä tulleeseen poikkeustilanteeseen. Myös huolenaiheet ovat erilaisia. Päällimmäisenä ajatuksissa on monilla kuinka tilanne vaikuttaa omaan elämään.

– Joku voi huolestua kuinka itse tai läheinen pärjää rajoitusten kanssa. Oma tai läheisen sairastuminen voi huolettaa. Huoli toimeentulosta voi olla hyvinkin suuri, Voutilainen listaa.

– Tiedän myös, että osaan ihmisistä tilanne ei ole toistaiseksi juuri vaikuttanut. Osa on tyytyväinen ajasta perheen kanssa, hän jatkaa.

Voutilainen sanoo, että tunne epävarmuudesta on yhteistä nyt kaikille.

– Ihminen kokee mielellään, että voi hallita asioita. Siksi nyt on tärkeää vahvistaa tunnetta siitä mihin voin vaikuttaa ja miten epävarmuutta pystyisi sietämään, hän sanoo.

Voutilainen kannustaa pitämään huolta perusrytmistä: unesta, terveellisestä ravinnosta ja liikunnasta niillä tavoilla kuin se on mahdollista. Jos ahdistus valtaa mieltä, hän toivoo, että ihmisillä on rohkeutta hakea apua läheisiltä tai mielenterveyspalveluista.

Mielenterveystalo.fi-sivustolla on paljon todella hyvää materiaalia. Jos kaipaa keskusteluapua, voi soittaa esimerkiksi valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tai kaupungin mielenterveyspalveluiden numeroihin, hän kertoo.

Voutilainen painottaa, että erilaiset tunteet kuuluvat asiaan. Koska tilanne on uusi, ei esimerkiksi suuronnettomuudesta aiheutuva akuutti traumaattinen kriisi päde tähän tilanteeseen.

– Olemme saaneet tietoa etukäteen ja tilanne on tullut hiljalleen. Siltikin tilanne juuri nyt on monelle kriisi, Voutilainen sanoo.

Voutilainen sanoo, että ihmisten tilanteeseen poikkeustilanteessa vaikuttaa suuresti se, millaiset voimavarat ovat olleet ennen tätä.

– Kaikkein heikompiosaiset ovat nyt lujilla, hän toteaa.

Johtava diakonia ja yhteiskuntatyö asiantuntija Katri Valve Vantaan seurakunnasta tietää, että poikkeuksellinen tilanne on lisännyt ihmisten ahdistusta.

Valven mukaan ahdistuksen lisäksi ihmiset kokevat huolta ja yksinäisyyden tunnetta. Seurakuntaan tulleiden yhteydenottojen määrä on noussut maanantaista lähtien.

– Olemme kaikki uuden tilanteen edessä. Esimerkiksi suuronnettomuuksien sattuessa kirkko on ollut paikka, jonne ihmiset ovat voineet kokoontua yhteen. Nyt tilanne on toinen ja ihmiset eivät voi kokoontua yhteen, Valve sanoo.

Seurakunnassa onkin etsitty tällä viikolla keinoja auttaa ihmisiä valmiuslakia kunnioittaen, koska yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset on kielletty.

– Keskusteluapua saa, ketään ei jätetä yksin, Valve korostaa.

Seurakunta hyödyntää Vantaan diakonian jo olemassa olevaa Facebook-sivua.

– Diakonia Vantaalla apua ja tukea -Facebook-sivuston kautta pystymme tavoittamaan suurenkin joukon ihmisiä, joka ei nyt muuten ole mahdollista, Valve sanoo.

– Jaamme sivustolla ajankohtaista tietoa sekä Facebook-sivuston tarkoituksena on antaa lohtua ja tukea kaikille vantaalaisille sekä myös toimia kanavana, jossa vantaalaiset voivat purkaa julkisesti tai yksityisesti omia ajatuksiaan, hän jatkaa.

Mielenterveysapua Vantaalla

Perheitä auttavat perhekoutsit 043 826 6279, perheneuvola 09 839 23340 ja MLL:n vanhempainpuhelin 0800 92277.

Parisuhteeseen apua antaa Vantaan seurakuntien perheasiainneuvottelukeskus 09 830 6330.

Nuoria auttaa nuortenkeskus Nuppi arkisin kello 9–11 numerossa 09 8392 6063, Onks tää normaalia -chat https://normaali.fi/vantaa, SPR:n nuorten turvatalo 09 871 404 ja Mieli ry:n Sekaisin-chat https://sekasin247.fi

Lähisuhdeväkivaltatilanteissa auttaa Nollalinja 080 005 005 ja Vantaan turvakoti 040 773 1063.

Ikäihmisiä auttaa seniorineuvonta 09 8392 4202, Helsinki Mission Senioripysäkki-puhelin 045 341 0506 sekä Aamukorva-puhelin kello 5–8 045 341 0504.

Psykiatriselle sairaanhoitajalle voi varata ajan puhelimitse 09 839 34057 ma–pe kello 12−13.

Vantaan seurakunnalta apua voi pyytää Diakonia Vantaalla apua ja tukea -Facebook-sivustolla ja suoraan seurakunnista. Chat toimii Vantaan seurakuntien kotisivulla ma–pe kello 10–13 samoin puhelinpäivystys numerossa 09 830 6677 tai 0503534677. Lisätietoja www.vantaanseurakunnat.fi/apuajatukea.

Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin on avoinna ympärivuorokauden 09 2525 0111.

Yleistä tietoa koronaviruksesta valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta 0295 535 535.

Vantaalaisille puhelinneuvonta koronaviruksesta 09 8395 0070.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut