Vantaalla jaetaan ruokakasseja riskiryhmien ja vähävaraisten kotioville – "Teemme parhaamme, että mahdollisimman moni ruokaa tarvitseva sitä myös saa"

Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma kertoo, että hävikkiruokaa on tällä viikolla riittänyt. Yhteinen pöytä saa suuren osan ruoasta tehtaista ja tukuista. Arkisto/Armi Suojanen

Marika Lumme

Vantaalla hävikkiruokaa toimittava Yhteinen pöytä jatkaa toimintaansa.

– Kaupunki haluaa panostaa ruoka-apuun, joka muuttuu nyt hätäavuksi, kertoo Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma

Kuisma korostaa, että tahtotilana on turvata ruoka-apu vantaalaisille. Poikkeustilanteen vuoksi ruokaa tullaan Kuisman mukaan jakamaan vantaalaisten kotioville.

Yhteisen pöydän ruoka-apuun avautuu maanantaina puhelinnumero, johon voi soittaa, jos ruoasta on puutetta. Yhteisen pöydän ruoka-apunumero on 09 839 50450 ja siihen voi soittaa arkipäivisin kello 9–12.

Kuisma sanoo, että ruokakassien sisältöön kaupunkilaiset eivät voi vaikuttaa.

– Henkilökuntamme kokoaa kassit Yhteisen pöydän hävikkiterminaalilla. Henkilökuntamme myös toimittaa kassit jakeluautoilla niitä tarvitseville. Hygieniasta huolehditaan tarkasti, hän sanoo.

Kuisman mukaan hävikkiruokaa jaetaan edelleen Yhteisen pöydän verkoston pienissä yksiköissä, kuten huumeklinikoilla,

– Varovaisuutta noudattaen nämä parikymmentä paikkaa toimittavat ruokakasseja omalle asiakaskunnalleen, hän sanoo.

Myös Vantaan seurakunta jakaa Yhteisen pöydän hävikkiruokaa sitä tarvitseville.

Seurakunta ottaa vastaan avunpyyntöjä puhelimitse numeroissa 09 830 6677 ja 050 353 4677 sekä chat-kanavalla seurakunnan nettisivuilla.

Seurakunnat kokoavat itse Yhteisestä pöydästä saatavat ruoat kasseihin.

Johtava diakonia ja yhteiskuntatyön asiantuntija Katri Valve Vantaan seurakunnasta kertoo, että ruokaa toimitetaan vapaaehtoisten voimin ihmisten kotioville.

– Olemme etsineet vapaaehtoisia, joilla on oma auto käytössä ja jotka eivät kuulu riskiryhmään. Kuljetuksissa noudatetaan tarkasti hyvää hygieniaa, Valve selvittää.

Valve korostaa, että ruokakasseja tullaan toimittamaan avun tarpeen mukaan vantaalaisille, jotka soittavat tai laittavat viestiä seurakuntaan.

– Seurakunta panostaa ruokakassien toimittamiseen erityisesti riskiryhmille, Valve sanoo.

Valve sanoo, että vapaaehtoiseksi voi myös edelleen ilmoittautua.

Alkuvuonna Yhteisen pöydän hävikkiruokaa on jaettu noin 6 000 vantaalaiselle viikossa. Kuisman mukaan samalle määrälle ei ole mahdollista yksitellen viedä kasseja.

– Teemme parhaamme, että mahdollisimman moni ruokaa tarvitseva sitä myös saa, Kuisma sanoo.

Suomalaiset ovat tyhjentäneet ruokakauppoja ahkerasti kuluneella viikolla. Yhteisessä pöydässä on riittänyt ruokaa.

– Saamme valtaosan ruoasta tukuista ja tehtaista, joten ruokaa on riittänyt. Huomasin toki, että kaupoista tuleva ruoan määrä oli vähäisempi, Kuisma kertoo.

Valmiuslain myötä yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat kielletty. Aluehallintoviraston viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta sanoo, että ruokakassien jakelu voi jatkua ja se rinnastetaan esimerkiksi kaupassakäyntiin.

– Tulkintamme mukaan ruoka-avun jakaminen ei ole yleisötilaisuus. Jakelun käytännön järjestelyissä on kuitenkin hyvä noudattaa varovaisuutta THL:n ohjeistuksen mukaisesti, kuten huolehtia metrin väleistä, Lehtovirta sanoo.

– Ruoka-apu on hyvin merkittävä asia monelle ja sen loppuminen kuulostaisi pahalta, hän jatkaa.

Poikkeustilanne

Ruoka-apua tarvitsevat voivat toivoa ruokaa Yhteisestä pöydästä sekä Vantaan seurakunnasta.

Yhteisen pöydän ruoka-apunumero on avoinna maanantaista eteenpäin 09 839 50450 arkipäivisin kello 9–12.

Vantaan seurakunnasta ruoan tarpeesta voi soittaa arkisin kello 10–13 numeroihin 098306677 tai 0503534677. Numeroihin voi ilmoittautua myös vapaaehtoiseksi ruokakassien jakajaksi henkilö, kenellä on oma auto ja joka ei kuulu riskiryhmään.

Vantaan seurakunta ottaa vastaan avunpyyntöjä myös seurakunnan verkkosivustolla olevassa chatissa www.vantaanseurakunnat.fi/apuajatukea.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kampanja jakaa ruokakasseja vähävaraisille perheille – rahoittajina isoja järjestöjä 20.3.2020 13:17

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut