Vantaalaisissa ruokaravintoloissa sinnitellään – kaikki keinot otetaan käyttöön ja auttamishaluakin riittää

Vantaalaisissa ruokaravintoloissa katsellaan nyt päivä päivältä, millaiseksi tilanne muuttuu niin asiakkaiden määrän kuin yleisten määräysten kannalta.

Helppoa ei ole enää kellään. Vantaan Sanomien haastattelemista ravintoloitsijoista kukaan ei silti voivottele, vaan miettii tapoja, joilla toimintaa olisi mahdollista pyörittää.

– Meillä menee haastavasti, mutta positiivisen tekemisen meiningillä. Nyt pitää olla luova ja aktiivinen, myyrmäkeläisen Wanda's Kitchen & Lounge -ravintolan toinen omistaja Tomi Puikkonen summaa.

– Tällä hetkellä lounaita menee aiempaan verrattuna puolet vähemmän. Iltaisin vähennys on myös ollut samaa luokkaa.

Noutoruokaa ravintolasta on saanut tähänkin asti, mutta uutena palveluna otetaan käyttöön maanantaina alkava ennakkoon tilattujen lounaiden kotiinkuljetus.

– Saimme niitä varten koottua alueelta kumppaniverkoston. Meillä on nyt yhteistyökuvio Myyrmäen huollon ja Bilia Kaivokselan kanssa ja alamme yhdessä ajaa ruokakuljetuksia asiakkaille. Riskiryhmään kuuluvilta plus 70-vuotiailta ei veloiteta kuljetusmaksua, Puikkonen kertoo.

Keskiviikkona oli ravintolan 4-vuotissyntymäpäivä.

– Synttärisuunnitelmat muuttuivat, toivottavasti keväämmällä tai kesällä päästään juhlimaan isommin, samoin kuin Myyrmanniin tulevaa uutta ravintolaammekin, Waski-pubia, jolle parhaillaan remontoidaan tiloja, Puikkonen toteaa.

– Hirveä taisteluhenki on päällä kaikilla, niin henkilökunnalla kuin itselläkin yrittäjänä. Olemme päättäneet, että tämä ei meitä kaada.

Puikkosen mukaan hätää on toistaiseksi lieventänyt se, että yritys on lähtökohtaisesti ollut hyvässä kunnossa.

– Kaikki keinot on kuitenkin pitänyt ottaa käyttöön. Pankkien ja vuokranantajan kanssa on neuvoteltu ja henkilökunnalle annettu varoitus lomautuksista.

Wanda'sissa tekee töitä tällä hetkellä viitisentoista henkilöä.

– Pahin skenaario on tilanteen meneminen siihen, että toinen meistä omistajista seisoo ravintolassa, toinen pubissa ja keittiössä on yksi kokki.

Vaikka päivät kuluvat nyt miinuksella, Puikkonen sanoo, että ravintolan arvoista, joihin kuuluvat paikallisuus, positiivisuus ja palvelu, ei haluta tinkiä.

– Kriisissä ne ehkä maksavat enemmän, mutta niitä ylläpitämällä johtaminen ja toiminta on tässäkin tilanteessa paljon helpompaa.

Ravintolasta lähtee edelleen myös joka arkipäivä hävikkiruokaa paikalliselle helluntaiseurakunnalle jaettavaksi tarvitseville.

– Määriä joudutaan supistamaan, mutta jotain jää aina.

Tikkurilassa sijaitsevia ravintoloita Bistro Liekki Lounas ja Bistro Liekki Puuhiiligrilli pyörittävän Ahmet Aslanin mukaan kaikkia vaihtoehtoja ja keinoja on voimallisesti ajatusjumpattu poikkeustilanteessa selviämistä varten.

– Totta kai myynti laskenut, mutta olemme olleet vähän yllättyneitäkin siitä, miten paljon ihmisiä vielä käy. Se luo tunteen, että meihin luotetaan. Ruokaa käydään ostamassa myös mukaan ja tilataan kotiin, hän kertoo.

– Jos tilanne jatkuu näin, meillä on ihan sopivasti myyntiä ja pärjäämme. Olemme sopineet ravintolapäällikön kanssa, että menemme päivä kerrallaan eteenpäin.

Aslan toteaa, että bisneksessä on silti nyt kysymys hengissä pysymisestä, ei voitosta.

– Jos tilanne kovin huononee, pöydällä on yhtenä suunnitelmana oma kotiinkuljetuspalvelu, joka toimisi pitemmällä kilometrisäteellä kuin meillä jo käytössä olevat Woltin ja Foodoran palvelut. Ja jos tilavuokrissa tultaisiin vastaan, se varmasti myös auttaisi vähän.

Liekki-ravintoloissa työskentelee yli kymmenen henkilöä..

– Yrittäjänä olen tosi ylpeä työporukastamme, jossa fiilis on hyvä. Kaikki ovat yhtä tiimiä ja tukevat toisiaan, kukaan ei ajattele vain itseänsä.

Ravintola Sapuscaa Myyrmäessä omistajana luotsaava Mehmet Özkan toteaa myös kävijöiden määrän selvästi vähentyneen.

– Puolella laskenut. Ensi viikolla tulemme tilaamaan raaka-aineita vähemmän kuin aikaisemmin.

Lomautuksiin muutaman työntekijän ravintolassa joudutaan myös turvautumaan ja Özkan uskoo, että vuokranmaksuun liittyvistä helpotuksista olisi hyvä jo ensi kuun osalta päästä vuokranantajan kanssa sopimukseen.

Sapuscassa ei silti eletä lopun ajan tunnelmissa. Omia ruokakuljetuksia ollaan valmiita lisäämään.

– Juuri äskettäin otti yhteyttä paikallinen taksinkuljettaja, joka ehdotti yhteistyötä. Käynnistämme hänen kanssaan kuljetukset mahdollisimman nopeasti, Özkan kertoo.

– Paljonhan siitä ei kummallekaan jää, mutta haluamme näin tukea toisiamme.

Erityisesti ravintola satsaa nyt ruokaa mukaan noutaviin asiakkaisiin.

– Pystymme pakkaamaan aterian todella nopeasti, joten kenenkään ei tarvitse viipyä ravintolassa pitkään. Tuomme pakkauksen myös ulos, jos asiakas mieluummin haluaa odottaa siellä, Özkan sanoo.

Hän toteaa, että noutoruokaa saavat ostaa kaikki, mutta sen toivotaan tuovan apua erityisesti ikäihmisille ja heidän puolestaan asioiville läheisille tai muille henkilöille.

Noutoruoan hinta on sitä edullisempi mitä useampi annos asiakkaan mukaan lähtee.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut