Yrityksiltä päivittäin satoja pyyntöjä lyhennysvapaista kuukausista Finnveraan – "Etelä-Suomesta kokonaan uusia asiakkaita"

Jussi Vehkasalo

Suomen valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilän mukaan heille on tullut normaaliin verrattuna noin kymmenkertainen määrä pyyntöjä lyhennysvapaista kuukausista.

Jos Finnvera on taannut yrittäjän pankkilainan, se siis myöntää pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin.

– Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia pyyntöjä lyhennysvapaista tulee satoja päivässä. Myös uuden rahoituksen takaushakemuksia on tullut noin kaksinkertainen määrä, eli satoja niitäkin, pk-yritysten rahoituksesta vastaava Heinilä kertoo.

– Erityisesti Etelä-Suomen alueelta meille on tullut nyt kokonaan uusia asiakkaita. Uusien asiakkaiden kanssa prosessi on hitaampi kuin meille jo entuudestaan tuttujen yritysten kanssa.

Heinilä kehottaa yrityksiä tarpeen vaatiessa ottamaan yhteyttä omaan pankkiinsa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja sopimaan nykyisten lainojen lyhennysvapaista. Jos Finnvera on taannut pankkilainan, Finnvera myöntää pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin.

– Mikäli on tarvetta saada yrityksen kassaan lisärahoitusta, niin pankki voi myöntää lainan ja me takaamme sen. Tämä on pankkien kanssa sovittu asia koronavirukseen liittyvän kriisin vuoksi.

Finnvera ja pankit siis joustavat maksujärjestelyissä tässä poikkeustilanteessa. Jos laina on suoraan Finnverasta, voi hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata sähköisellä hakemuksella Finnveran sähköisessä asioinnissa. Lyhennysvapaan aikana maksetaan vain korot ja kulut.

Finnvera ei korota pankkilainoille antamiensa enintään 300 000 euron takauksien takausprovisiota. Finnveran lainoissa ja luotollisen tilin takauksissa marginaalia tai takausprovisiota ei koroteta, jos kokonaisvastuut ovat enintään 300 000 euroa.

Jos yritys on saanut valtiontukea muista lähteistä, voidaan hintaa joutua lainsäädännön nojalla korottamaan.

Finnveran alkutakaus ja pk-takaus soveltuvat myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin. Alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta toimineille yrityksille ja pk-takaus yli kolme vuotta toimineille. Pk-takauksella voidaan kattaa korkeintaan 150 000 euron laina. Pk-takaus on lisäksi edelleen käytettävissä kasvuhakuisten pk-yritysten investointien ja käyttöpääoman rahoitukseen.

Valtiovarainministeriö tiedottaa, että yritykset saavat helpotuksia verojen maksujärjestelyihin. Verohallinto keventää maksujärjestelyjen ehtoja, ja valtiovarainministeriö valmistelee alempaa viivästyskorkoa maksujärjestelyyn kuuluville veroille. Muutokset ovat määräaikaisia.

Yritys voi normaalistikin saada lisää maksuaikaa veroilleen, jos se joutuu maksuvaikeuksiin. Koronavirusepidemian takia on tarkoitus lieventää maksujärjestelyn ehtoja ja alentaa maksujärjestelyyn kuuluvien verojen viivästyskorkoa.

Maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorkoa ehdotetaan alennettavaksi seitsemästä prosentista neljään prosenttiin. Alennettua viivästyskorkoa sovellettaisiin takautuvasti veroihin, jotka ovat erääntyneet maaliskuun alun jälkeen.

Muutos olisi määräaikainen ja koskisi veroja, jotka erääntyvät viimeistään elokuun lopussa. Valtiovarainministeriö on alkanut valmistella lainmuutosta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa mahdollisimman pian.

Verohallinto helpottaa tilapäisesti maksujärjestelyjen ehtoja siten, että yrityksen ei esimerkiksi tarvitsisi maksaa ensimmäiseen kolmeen kuukauteen niitä veroja, jotka kuuluvat maksujärjestelyyn. Nykyisin ensimmäinen maksuerä on kuukauden päästä järjestelyn tekemisestä. Lisäksi Verohallinto lisää maksujärjestelyn jälkeen syntyneet uudet verovelat automaattisesti maksujärjestelyyn toukokuun loppuun asti. Maksujärjestelyn maksuerät voi jakaa enintään kahdelle vuodelle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lainan lyhennysvapaista tuli heti satoja yhteydenottoja pankkiin – "Yritykset varautuneet poikkeustilanteisiin vaihtelevasti"
    18.3.2020 14:15

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut