Yrityksillä ennätysnopea lomautusaalto – Kauppakamari: "Kyselyjä tulee kaikilta aloilta"

Klaus Nurmi

Sadoista yrityksistä on viime päivinä otettu yhteyttä Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontaan.

Yritykset tarvitsevat apua maailmanlaajuisen markkinahäiriön kohtaamiseen.

Ylivoimaisesti eniten jäsenyritykset kysyvät henkilöstön lomauttamisesta. Näin nopeaa lomautusaaltoa ei ole aikaisemmin koettu, kauppakamari tiedottaa.

– Lomautuskyselyjä tulee kaikilta toimialoilta. Tämä tarkoittaa yritystoiminnan pysähtymistä monilla toimialoilla ja kuluttajien ostovoiman vähenemistä, toteaa tiedotteessa kauppakamarin yritysneuvonnasta vastaava johtaja Marko Silen

Keskuskauppakamarin keskiviikkona julkistetussa valtakunnallisessa kyselyssä neljännes yrityksistä on aloittamassa yt-neuvottelut tai antamassa lomautusvaroituksia.

Lomautusten osalta valtakunnalliset ja Helsingin seudun näkymät eivät poikkea toisistaan, mutta Uudellamaalla yritysten kokema konkurssiuhka on muuta maata suurempi.

– Nyt tarvitaan nopeita valtion ja työmarkkinajärjestöjen päätöksiä, jotka antavat yrityksille keinoja vastata kysyntähäiriöön ilman turhia konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä, painottaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Kauppakamarin mukaan lomautusaikojen lyhentämisestä on sovittava välittömästi, jotta vältetään likviditeettikonkurssit.

– Tämän lisäksi on mahdollistettava verojen ja muiden työnantajamaksujen lykkääminen yrityksen omalla ilmoituksella, toteaa Silen.

Aiheeseen liittyvää

  1. EK: 40 prosenttia yrityksistä valmiina lomautuksiin ja irtisanomisiin koronan vuoksi 17.3.2020 10:41

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut