Vantaa on hakenut mukaan työllisyyden kuntakokeiluun. Tarkkaa tietoa siitä, mitä kokeiluun osallistuminen tarkoittaisi te-toimiston asiakkaille, ei ole vielä saatu.
Kokeilun piiriin pääsisivät ne työttömät työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi mukana olisivat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä työttömänä olevat maahanmuuttajat.
Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja Susanna Taipale-Vuorinen sanoo kokeilun tuovan lisää yhteistyötä eri palveluiden välille.
Yksi konkreettinen muutos olisi se, että kokeilun piirissä olevien asiakkaiden palvelusta tulisi entistä yksilöllisempää.
– Tarkoituksena on varmistaa, että asiakas saa omavalmentajan tai omaohjaajan, joka tuntee sekä palvelut että asiakkaan.
Tuttu omaohjaaja olisi asiakkaan apuna kaikissa tilanteissa.
– Omaohjaajaan voisi olla yhteydessä esimerkiksi silloin, jos asiakas jää jonkin työllisyyteen tähtäävän toimenpiteen, vaikkapa kurssin tai kuntouttavan työtoimintajakson jälkeen uudelleen työttömäksi.
Kokeiluun pääseminen ei tarkoita sitä, että Vantaa saa valtiolta lisärahaa. Resursseja se kuitenkin tuo lisää.
– Emme rekrytoi uusia ihmisiä, mutta te-hallinnosta siirtyy Vantaalle 70 henkilötyövuotta. Työntekijät siirtyvät Vantaan kaupungin työnjohdon alaisuuteen.
Asiakkaat saavat yksilöllisempää tukea ja kokeilu mahdollistaa selkeämmän kuvan saamisen asiakkaiden kokonaistilanteesta.
Onko kokeilun yhtenä tavoitteena saada ihmiset osaksi oikeaa tilastoa eli esimerkiksi työkyvyttömät pois työttömien työnhakijoiden sarakkeesta?
– Ei siitä ole kyse. Tavoitteena on, että tehostetumpaa palvelua tarvitsevat saavat oikeanlaista tukea.
Työllisyyden kuntakokeiluiden oli alun perin tarkoitus käynnistyä keväällä 2020 ja jatkua vuoden 2022 loppuun.
Aikataulu on muuttunut.
– Tämän hetkisen tiedon mukaan hallituksen esitys eduskunnalle annetaan maaliskuun lopussa. Laki tulisi voimaan ja kokeilu alkaisi syyskuun alussa.
Kokeilussa ovat mukana myös kaikki työvoimapalveluiden asiakkaina olevat maahanmuuttajat.
Suunnitelmissa on Taipale-Vuorisen mukaan panostaa entistä maahanmuuttajien osaamiskeskuksen palveluiden kehittämiseen.
– Osaamiskeskuksen kautta maahanmuuttaja-asiakkaita voidaan ohjata muun muassa suomenkielen koulutukseen, tarjota erilaisia osakoulutuksia tai ohjata muihin palveluihin.