EK: 40 prosenttia yrityksistä valmiina lomautuksiin ja irtisanomisiin koronan vuoksi

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tiedottaa, että 40 prosenttia työnantajayrityksistä varautui jo loppuviikosta lomautuksiin ja irtisanomisiin. Nämä yritykset myös pitivät mainittuja toimia todennäköisinä.

EK:n mukaan koronaviruksen vaikutukset koskevat kaikkien kokoluokkien, toimialojen ja alueiden yrityksiä.

– Lähes 90 prosenttia näkee koronan haittoja yritystoiminnassaan. Valtiolta odotetaan kriisiolojen edellyttämää tukea, vastaantuloa ja joustavuutta, EK tiedottaa.

Prosentit ovat peräisin EK:n yrityksille tekemästä korona-yrityskyselystä. EK ilmoittaa jatkavansa kyselyjä säännönmukaisesti.

Ensimmäiseen kyselyyn vastasi EK:n mukaan yli 780 yrittäjää ja yritysjohtajaa 12.–16.3 välsienä aikana. Kyselyn aikana vastaajat eivät olleet vielä tietoisia hallituksen valmiuslakiesityksestä.

– Jokainen kulunut päivä on tukaloittanut yritysten tilannetta entisestään, EK ilmoittaa.

Korona-yrityskyselyn tuloksia:

Yrityksistä 40 prosenttia arvioi tilanteensa heikentyvän koronan johdosta melko tai erittäin paljon. 87 prosenttia arvioi sillä olevan ainakin jonkinasteisia negatiivisia vaikutuksia yrityksen toimintaan ja taloudelliseen tilanteeseen.

40 prosenttia pitää koronaviruksen seurauksena syntyviä lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä. 43 prosenttia pitää niitä vielä epätodennäköisinä.

Yli puolet yrityksistä on tehnyt ainakin joitain varautumistoimia koronaviruksen aiheuttamien häiriöiden minimoimiseksi.

Mitä suurempi yritys, sen todennäköisemmin tilanteeseen on varauduttu. Alle 10 hengen mikroyrityksistä varautumistoimia on tehnyt noin puolet, suuryrityksistä käytännössä kaikki.

Lähes 90 prosenttia yrityksistä pitää yhteiskunnan tukitoimia melko tai erittäin tarpeellisina koronan johdosta.

Yritykset kuvaavat tilannetta vakavaksi. Jo kriisin akuutin vaiheen edellä palvelualan yrityksiltä pysähtyi kysyntä ja teollisuusyritykset kärsivät toimitusketjun häiriöistä. Monen yrityksen rahoitusvaikeudet ovat pakottavia.

Lähde: Elinkeinoelämän Keskusliitto

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut