Vantaa ennen ja nyt: Kertoiko kuulolaite viestin edesmenneeltä?

toimitus

”Jokos tiedät, millä tavalla tulet ilmoittautumaan jälkeen jääneille kuoleman jälkeen? taata oli kysynyt ruokapöydässä mummulta.

”En minä ole sellaisia ajatellut, oletkos sinä?”

Taata oli myhäillyt hyvin salaperäisenä, mutta ei vastannut mitään… Kolmen viikon kuluttua taata kuoli.

Tuli hautajaiset, ja siitä viikon kuluttua mummu istahti pianon ääreen soittamaan taatan mielimusiikkia. Alkoi kuulua kummaa ääntä. Mummu etsi äänen alkuperää, tuloksetta.

Sama toistui viikon päästä – taas sama ääni! Lopulta äänen lähde löytyi kirjoituspöydän laatikosta: taatan kuulolaite! Siellä se oli säilössä laatikossa, muiden taatalle tärkeiden tavaroiden kanssa.

Kuulolaitteessa oli vipu, jota säätelemällä äänen voimakkuutta saattoi muuttaa. Kun vipu jäi päälle, laite reagoi ääniin surisemalla ikävästi. Ja koska taata oli umpikuuro, ei hän ollut tietoinen laitteen aiheuttamista sirinöistä ja surinoista. Mummua ääni häiritsi ja hän siitä taatalle huomautteli.

Oliko taata jättänyt laitteen päälle tahallaan ennen kuolemaansa? Pieni jäynä mummulle, vai oliko kenties henkimaailmalla vaikutusta asiaan?

Vantaan kaupunginmuseon Kuoleman kahvila -sarjaan kuuluva tapahtuma to 19. maaliskuuta on peruttu. Tapahtumaan oli kutsuttu psykoterapeutti, pappi ja tietokirjailija, TT Markku Siltala esitelmöimään kuolleiden kohtaamisesta ja yhteydenotoista.

Anna-Reetta Rikala

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaa ennen ja nyt: Vieläkö on säilössä tämä teräksinen kahvipannu? Muistatko Mehu-Liisan? – Näitä keittiön perusesineitä valmistettiin Tikkurilassa yli 30 vuotta 8.3.2020 16:45
  2. Vantaa ennen ja nyt: Maakumpare keskellä vantaalaista peltoa saattaa kätkeä sisäänsä historiaa – keskaikaisia uunien perustuksia on löydetty muun muassa Länsisalmesta 23.2.2020 16:20
  3. Vantaa ennen ja nyt: Näin 1930-luvun vainaja saatettiin viimeiseen leposijaansa Helsingin maalaiskunnassa – Vantaan kaupunginmuseon kuolema-aiheinen näyttely valottaa myös hautajaisperinteitä 16.2.2020 18:05

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut