Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen squash-seura otti TikTokin käyttöön ja sai juniorien kiinnostuksen heräämään – jäsenmäärä kolminkertaistui

Kentälle mennään läpinäkyvästä ovesta matalan kynnyksen yli. Tämä kuvaa hyvin pallopeliä nimeltä squash, sillä aloittaminen on helppoa.

Neljän seinän sisällä pelattavaan vauhdikkaaseen lajiin on viime aikoina tullut Vantaalla uutta vauhtia. Sen on saanut aikaan Myyrmäen jäähallin kakkoskerroksessa majaansa pitävä MyyrSquash, joka on parin viime vuoden aikana saanut aktivoitua kymmeniä uusia junioreja lajin pariin.

Suuri ansio kasvuun on Luukas Raatikaisella Hän on MyyrSquashin toiminnanjohtaja, epävirallisesti tosin.

– Voisin olla markkinointipäällikkökin, tai junioripäällikkö, Raatikainen toteaa.

Yksi syy MyyrSquashin vetovoimaan on, että seura on nuorentanut yleisilmettään sosiaalisessa mediassa. Se on muun muassa onnistuneesti hyödyntänyt lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettua mobiilisovellusta, TikTokia.

– TikTok on some-kanavistamme suosituin. Videot saattavat saada kymmeniä tuhansia näyttökertoja, ja meillä on TikTokissa satoja seuraajia, Raatikainen kertoo.

– Mutta tärkeintä on, että olemme saaneet houkuteltua paikalle uusia junioreja ja koululaisryhmiä. Kun he kokevat tämän mielekkäänä, he tulevat uudestaan ja kutsuvat kavereita mukaan.

Pari vuotta sitten juniorien määrä MyyrSquashissa oli nolla. Nyt puhutaan muutamasta kymmenestä. Aloitteleville aikuisille MyyrSquash on perustanut harrasteryhmiä, joiden suosio on yllättänyt Raatikaisenkin.

MyyrSquash pelaa kahden joukkueen voimin squashliigan kakkosdivisioonaa, ja muutama seuran pelaajista oli mukana henkilökohtaisissa SM-kisoissa kuukausi sitten. Viime vuoden lopulla MyyrSquash järjesti 35-vuotisjuhliensa merkeissä noin vuosikymmenen tauon jälkeen kansallisen tason turnauksen.

– Tuli niin hyvää palautetta, että järjestämme turnauksen myös tänä vuonna, Raatikainen lupaa.

Squash ei ole laji helpoimmasta päästä. Sen myöntää Raatikainenkin.

– Mutta lapset mielellään haastavat itseään. He eivät välttämättä syty ensimmäisellä kerralla. Mutta jo yksikin onnistunut lyönti muuttaa juniorin suhtautumisen. Sen näkee hymystä, joka samalla palkitsee minut.

Squash, pääkaupunkiseudun nuorten aikuisten suosikkilaji muutaman vuosikymmenen takaa, on jopa muuttunut lapsiystävällisemmäksi.

– On eri tavalla pomppivia palloja, joilla voivat pelata jo 5–6-vuotiaatkin. Ne madaltavat kynnystä entisestään, Raatikainen mainostaa.

Jos laji kiinnostaa, ei MyyrSquashin kentille tarvitse heti ensimmäisellä kerralla mennä urheiluvälinekaupan kautta.

– Tutustumista varten tarjoamme välineet. Omasta takaa pitää olla vain urheilulliset vaatteet ja sisäpelikengät. Myös aikuiset voivat kokeilla meillä yhteistyökumppaniemme tarjoamia mailoja ennen ostopäätöstä, Raatikainen vinkkaa.

MyyrSquashissa junioripelaajia valmentaa muun muassa Riina Koskinen, joka viime kuussa pelasi naisten SM-finaalissa häviten jo viidennen mestaruutensa voittaneelle Espoo Squash Rackets Clubin Emilia Soinille Koskinen edustaa Helsinki Squash Rackets Clubia. SM-hopea oli hänelle kolmas. Koskisen, 22, tavoitteet kilpapelaajana ovat korkealla. Mikäli koronavirus ei sotke suunnitelmia, huhtikuussa pelataan Eindhovenissa EM-kisat. Ne olisivat Koskiselle viidennet.

– Nousimme viime vuonna naisten ykkösdivisioonaan. Suomi on korkeimmalla tasolla ensimmäisen kerran pariin kymmeneen vuoteen, Koskinen kertoo.

Matti Hannula