Vantaan perusopetuksen johtaja vastaa mielipidekirjoitukseen – "Perhe joutuu pohtimaan monia asioita harkitessaan lapsellensa koulupaikkaa sisäympäristöpaviljongista"

Vantaan hiljattain valmistunut sisäympäristöpaviljonki odottelee vielä käyttäjiä. Arkisto/Päivi Tuovinen

toimitus

Helmikuun loppuun mennessä ei vielä yksikään perhe ollut päätynyt paviljonkiratkaisuun, mutta tilanne elää koko ajan, perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo toteaa kirjoituksessaan.

Annukka Majanto nosti esiin sisäilmakeskustelun tärkeitä näkökulmia (VS 4.3.).

Kun koululainen oireilee sisäilmasta, pitää edetä yhtä aikaa monessa asiassa: terveydenhoidossa, koulun järjestelyissä ja tilojen kunnostamisessa.

Oppilaan hoitopolku pitää aloittaa nopeasti kouluterveydenhuollon tuella. Koulussa pitää kokeilla erilaisia järjestelyitä, jotta koulunkäynti onnistuisi. Kiinteistönhuollon pitää korjata koulun akuutit ongelmat nopeasti.

Näillä toimilla on onneksi pystytty auttamaan useimpia oireista kärsiviä oppilaita, sillä oppilaan terveys ei voi jäädä odottamaan rakennuksen laajoja korjauksia. Korjaukset pitää valmistella huolellisesti muun muassa tutkimuksilla ja väistöjärjestelyillä, mikä ottaa aikaa. Riittävän suurista väistötiloista on puutetta.

Juuri valmistunut sisäympäristöpaviljonki on tarkoitettu vakavimmin oireileville oppilaille. Siitä viestitään nyt kaupungin kanavissa ja mediassa aktiivisesti. Useiden huoltajien kanssa on keskusteltu mahdollisuudesta siirtyä sisäympäristöpaviljonkiin, jos tukitoimet omassa koulussa tai siirtyminen toiseen kouluun eivät tuota hyvää tulosta.

Helmikuun loppuun mennessä ei vielä yksikään perhe ollut päätynyt paviljonkiratkaisuun, mutta tilanne elää koko ajan.

Sisäympäristöpaviljongin sisäilman epäpuhtauksia vähennetään kaikin mahdollisin tavoin. Paviljonki on hankittu palvelemaan vaikeimmin oireilevia, joten ei voida ottaa sitä riskiä, että sisäilmaan tarpeettomasti leviää tunnettuja epäpuhtauksia aiheuttavia tekijöitä.

On myös hyvä muistaa, että sisäympäristöpaviljongissa opiskelu on hyvin erilaista kuin muualla; kouluun ei osu välttämättä saman ikäisiä koulukavereita eikä yläkoulun aineluokkia ole käytettävissä. Perhe joutuu siis pohtimaan monia eri asioita ennen päätöstään hakea lapsellensa koulupaikkaa sisäympäristöpaviljongista.

Kaikki kaupungin organisaatiot suhtautuvat sisäilma-asioihin vakavasti. Rakennukset tutkitaan kattavasti, sisäilmatilanne selvitetään ja syyt oireilulle selvitetään.

Emme kannata niin sanottua huoliteoriaa. On aina perheen, koulun ja terveydenhuollon yhteinen onnistuminen, kun lapsi voi jatkaa omassa koulussaan ja omassa yhteisössään.

Sisäilmaa koskevaa tietoa on koottu sivulle Vantaa.fi/sisäilma.

Ilkka Kaloperusopetuksen johtajaVantaan kaupunki

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut