Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuure Kilpeläinen rakkauslauluista: "Täytyy olla tarkkana ettei mene äitelän puolelle"

Tuure Kilpeläinen on haastatteluhetkellä Kaihon Karavaaninsa kanssa harjoittelemassa Paratiisi 2020 -nimen saanutta konserttisalikiertuettaan varten Hyvinkäällä. Kiertueen ensimmäinen keikka on Hyvinkääsalissa 11. maaliskuuta.

– Lauantaina 7. maaliskuuta meillä oli ensin kansanjuhla Hakaniementorilla, soitimme siellä ilmaiskeikan. Aluksi olin lavalla vähän kohmeessa, mutta pian siinä lämpeni. Onneksi oli hieno ilma ja torilla arviolta muutama tuhat kuulijaa. Samana iltana oli vielä levynjulkaisukeikka Korjaamolla Töölössä, Kilpeläinen kertoo.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani on esiintynyt Hakaniementorilla ilmaiskonsertin merkeissä aiemminkin.

Tuoretta Paluu paratiisiin -levyä Kilpeläinen kuvailee valoisaksi. Levyllä on monta rakkaudesta kertovaa kappaletta.

– Oma elämäni kuuluu biiseissäni. Nyt tietynlainen etsiminen on ohi, pienokainen on syntynyt, olen purjehtinut avioliiton satamaan. Biiseissä on auki olemista ja häpeilemättömyyttä. Varsinkin Suomessa sellainen perustuskailu biiseissä tuntuu olevan helpompaa ja tutumpaa biisintekijöille, Kilpeläinen sanoo.

Rakkaudesta lauluja tehdessä saa olla valppaana:

– Sitä on hankala annostella, täytyy olla tarkkana ettei mene äitelän puolelle. Mitä laulun tekstissä sanoo, mitä jättää sanomatta, siitähän runoudessa on kyse.

Uuden albumin lehdistötiedotteessa Kilpeläinen kertoo kokevansa rakkauden sanoitusten aiheena välillä jopa hankalaksi: onko siitä jo kaikki sanottu.

Kilpeläinen kertoo, että uusi albumi nauhoitettiin Sipoossa sijaitsevassa E-Studiossa, tuottajana albumilla oli pitkän linjan tuottaja Janne Haavisto, joka tunnetaan myös J. Karjalaisen rumpalina.

– Viime vuonna meillä oli eräässä vanhassa kartanossa sellainen parin päivän leiri yhtyeen kanssa, siellä soittelimme ideoitamme.

Vielä elo–syyskuussa etenkin biisien tekstipuoli oli kesken.

– Loppuvuodesta alkoivat kuitenkin siivilöityä ne kappaleet, jotka tulevat levylle. Teimme pienen klubikiertueen, jossa testasimme uusia biisejä pienemmillä yleisöillä, Kilpeläinen jatkaa.

Lehdistötiedotteessa mainitaan myös, että uusi levy on usein lopulta tekijöilleenkin yllätys.

– Alussa on biisi tai kaksi, outoja aihioita, epämääräisiä muistiinpanoja puhelimella. Tunnetiloja ja melodioita äänitettynä keikka-autossa, hotellihuoneessa Oulussa, metsäpolulla, tuuli ja liikenne kohisee jossakin taustalla, Kilpeläinen kuvailee tiedotteessa.

Paratiisi 2020 -kiertue juhlistaa samalla Kaihon Karavaanin pitkää yhteistä matkaa. Kymmenen vuotta sitten yhtye julkaisi ensimmäisen Valon pisaroita -albuminsa, josta käynnistyi kiertomatka koko Suomeen ja välillä ulkomaillekin.