Riskikerrostalot ovat Vantaalla vähissä, mutta niitä on – "Isompaa ongelmaa ei ole kuin Itä-Vantaalla"

Myös Vantaalla on kerrostaloja, joissa korjausvelka on kasvanut kohtuuttoman suureksi asuntojen arvoon nähden, toteaa Vantaan rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki

Korjausvelka kasvaa, kun välttämättömiä korjauksia lykätään. Pahimmillaan se voi johtaa siihen, ettei taloyhtiö saa enää pankista lainaa huonokuntoisen kiinteistön korjaamiseen.

Kohtuuttoman suureksi kasvanut korjausvelka on Virkamäen mukaan uhka nimenomaan vanhoissa 60- ja 70-lukujen lähiöissä. Tilastojen mukaan Vantaalla on peräti noin 30 000 1960–1970-luvuilla valmistunutta kerrostaloasuntoa.

Virkamäki mainitsee Hakunilan ja Länsimäen, mutta myöntää riskitaloja voivan olla myös muun muassa Kulomäessä, Havukoskella ja Mikkolassa.

– Isompaa ongelmaa ei kuitenkaan ole kuin Itä-Vantaalla ja sielläkin vain yksittäisissä taloissa.

Virkamäki kuvaa, mistä liian suuressa korjausvelasta voi pahimmillaan olla kyse.

– Esimerkiksi Hakunilassa ja Länsimäessä vanhoja asuntoja myydään alle 2 000 euron neliöhintaan. Jos talossa on kaikki isot remontit tekemättä, niin niistä osakkaille tulevat kustannukset saattavat olla jopa toista tuhatta euroa per asuinneliö.

Hän viittaa siihen, että putkiremontti maksaa osakkaalle noin 500 euroa per asuinneliö, julkisivuremontti 250 euroa, katon korjaaminen 150 euroa ja yhteisten tilojen, kuten saunojen ja varastojen, noin 100 euroa.

Virkamäki rauhoittelee vanhoissa korjausvelkaisissa taloissa asuvia toteamalla, että asunnot menevät Vantaalla aina kaupaksi ”johonkin hintaan”.

Myös Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tietää Vantaalla olevan paljon 1970-luvun kerrostaloyhtiöitä, joita ei ole vielä läheskään kauttaaltaan peruskorjattu. Korjattavaa on esimerkiksi putkistoissa ja julkisivuissa.

–  Lainansaannin haasteet ovat suuria niillä yhtiöillä, joissa korjattavaa on akuutisti eniten, ja jos ne vielä sijaitsevat alueilla, joissa yhtiöiden arvot ovat vaikkapa keskimääräistä reilusti matalampia, Kero toteaa.

Osuuspankin pk-yritysasiakkaista vastaavan johtajan Heikki Peltolan mukaan tilanne on Vantaalla siinä mielessä hyvä, että suurin osa vantaalaisista isoista taloyhtiöistä on ammatti-isännöitsijöiden hoidossa.

–  Minulla ei ole tiedossa tapauksia, ettei vantaalainen taloyhtiö olisi saanut meiltä lainaa korjauksiin. Lainaa ei välttämättä kuitenkaan myönnetä kaikkiin korjauksiin kerralla.

Peltola lisää, että rahoittajan näkökulmasta hyvää on myös se, että pääkaupunkiseudun asuntojen markkinahintataso on armollinen myös vanhoissa taloissa.

– Neliöhinnat ovat halvimmillaankin Vantaalla korkeampia kuin korjauskustannukset per neliö.

Juttua muokattu 9.3. kello 17.50: Vantaalla on 30 0001960–1970-luvuilla valmistunutta kerrostaloasuntoa. Ei 30 000 tuhatta kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Vantaalla on paljon asuntoja 60-70-luvuilla valmistuneissa taloissa. Kuva: Kiinteistöliitto.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut