Vantaa ennen ja nyt: Vieläkö on säilössä tämä teräksinen kahvipannu? Muistatko Mehu-Liisan? – Näitä keittiön perusesineitä valmistettiin Tikkurilassa yli 30 vuotta

toimitus

Tikkurilassa sijainneen El-Rodin ensimmäinen tuote oli teräksinen kahvipannu. Se säilyi kautta vuosien El-Rodin toiseksi tärkeimpänä tuoteryhmänä.

Tärkein tuoteryhmä olivat erikokoiset kattilat ja kasarit. Pitkäikäisiä kahvipannuja ostettiin koteihin yksi tai kaksi, kattiloita tarvittiin useampia.

El-Rod toimi vuosina 1952–1987. Tehdas ja tehtaanmyymälä sijaitsivat Tikkurilan Rantatie 1:ssä vuodesta 1954 alkaen. Omistaja Juho Kotilainen suunnitteli tuotemalliston, johon kuului kattiloiden ja kahvipannujen lisäksi kauhoja ja painekeittimiä. Yksi pisimpään tuotannossa olleista tuotteista oli mehustin, jolle Juho Kotilainen antoi nimen miniänsä mukaan. Teräksinen Mehu-Liisa oli vastine Alu Oy:n alumiiniselle Mehu-Maijalle.

Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1987, kun perhepiiristä ei löytynyt tehtävään jatkajaa. Tehtaan laajentaminen ja tuotannon lisääminen olisi vaatinut lisäinvestointeja. Lisäksi moni työntekijä jäi eläkkeelle, eikä uusien työntekijöiden löytäminen ollut helppoa.

Tutun näköisiä kattiloita on kuitenkin edelleen saatavissa, sillä nykyinen Opa Muurikka Oy jatkaa tuotantoa.

Annamari Juvonen-Eskola

Tekstiin tehty korjaus 9.3. kello11.52: Mehu-Liisa sai nimensä Kotilaisen miniän, ei vaimon mukaan.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Vantaa ennen ja nyt: Tikkurilan puisista liikerakennuksista on säilynyt vain yksi – muistatko aikoinaan asioineesi tässä kohteessa?
  1.3.2020 17:20
 2. Vantaa ennen ja nyt: Retrosisustajalle tuttuja valonlähteitä on valmistettu Vantaalla – Valinte-valaisintehdas aloitti Veromiehessä 1950-luvun päättyessä
  26.1.2020 17:30
 3. Vantaa ennen ja nyt: Karvalakki päähän ja menoksi – 50-luvun Vantaan auratuilla väylillä moni matka sujuteltiin potkukelkoilla
  12.1.2020 18:05
 4. Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa
  3.11.2019 14:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut