Mielipide: Ideologia meni kuntalaisten edun edelle

Kirjoittaja toteaa Vantin ammattijohtajan pystyneen tehostamaan kunnallisen osakeyhtiön toimintoja tavalla, jolla säästettiin kymmeniä miljoonia euroja. Arkisto/Armi Suojanen

toimitus

Vantin hallituksella ei ollut yhteistä tahtotilaa yhtiön tulevaisuuden suhteen, mikä vaikeutti toimitusjohtajan työtä merkittävästi, kaupunginvaltuutettu Timo Auvinen (sit.) kirjoittaa.

Vantaan kaupunki perusti vuonna 2012 Vantti-yhtiön. Vasemmiston yleinen mielipide oli, että kaikki mahdollinen tehostaminen yhtiön toiminnoissa oli jo tehty ennen yhtiön perustamista.

Vantaan kaupungin ja siten todellisuudessa kaikkien vantaalaisten omistama kunnallinen osakeyhtiö Vantti tuottaa toimitiloihin liittyviä palveluja kuten siivous-, huolto-, ruokailu- ja kunnossapitopalveluita Vantaan kaupungille ja vantaalaisille.

Mitä tehokkaammin nämä palvelut tuotetaan, sitä vähemmän vantaalainen veronmaksaja joutuu palveluista maksamaan kunnallisveron muodossa. Yhtiöön palkattiin tätä tehtävää varten yksityisen puolen pitkän kokemuksen alalta hankkinut ammattijohtaja Liisa Sarjala. Hän aloitti toimitusjohtajana vuonna 2012.

Ristiriitaisuutta yhtiön toimintaan on vuosien ajan aiheuttanut se, että Vantaan valtuusto on asettanut vuosittain Vantille tehostamistavoitteet ja samaan aikaan vihervasemmisto on halunnut pitää yhtiön työntekijöiden toimintatavat entisellään eikä ole suhtautunut myönteisesti muutosjohtamiseen.

Yhtiön hallitus koostui kunnallispoliittisten voimasuhteiden perusteella valituista politiikoista. Vain osalla hallituksen jäsenistä oli liikkeenjohdon tai alan asiantuntemusta.

Hallituksella ei ollut yhteistä tahtotilaa yhtiön tulevaisuuden suhteen, mikä vaikeutti toimitusjohtajan työtä merkittävästi.

Toimitusjohtaja käynnisti useita muutosprojekteja ja onnistuneen muutosjohtamisen myötä Vantti saavutti aivan käsittämättömän hyvän toiminnan tehostuksen seitsemässä vuodessa eli 70 miljoonaa euroa säästettiin vantaalaisten veronmaksajien varoja suunniteltuun verrattuna.

Vantti antoi alennuksia samana aikana noin 20 miljoonaa euroa kaupungin toimialoille.

Yksityisellä puolella näistä oltaisiin oltu kiitollisia, mutta ei Vantaalla.

Kolme toimitusjohtajan suoraa alaista tekivät poliisille tutkintapyynnön työpaikkakiusaamisesta ja syyttäjä nosti syytteen.

Oikeusprosessin aikana kuultiin yhden vasemmistotodistajan moitteet toimitusjohtajan johtamistavasta muun muassa siltä osin, että toimitusjohtaja kielsi työntekijöitä käyttämästä yhtiön tuotantoautoja henkilökohtaisiin ajoihin perustelunaan mahdolliset arvonlisäveroseuraamukset ja työntekijöiden tasapuolinen kohtelu.

Nyt, kun todellisuudessa pois potkittu toimitusjohtaja on Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä (28.2.2020) todettu syyttömäksi, voidaan todeta vääryyden voittaneen Vantaalla.

Toimitusjohtaja, joka ajoi ensisijaisesti pääomistajan eli vantaalaisten veronmaksajien etua, sai maistaa kunnallispolitiikan mätää hedelmää, kun vihervasemmisto laittoi oman ideologiansa kaupungin veronmaksajien edun edelle.

Yleensä irtisanomisiin negatiivisesti suhtautuva vasemmisto ei nähnyt ongelmaa siinä, että 70 miljoonan euroa vantaalaisille säästänyt, ja nyt täysin syyttömäksi todettu toimitusjohtaja, sai lähteä.

Jokainen voi itse pohtia, kuinka suuri summa 70 miljoonaa euroa on.

Timo Auvinenkaupunginvaltuutettu (sit.)

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantin toimitusjohtajan sopimus purettiin
    27.3.2019 6:30
  2. Palveluyhtiö Vantin kriisi huipentuu – HS: Yhtiön johtoa syytteeseen työturvallisuusrikoksesta
    19.3.2019 18:10
  3. Mielipide: Ovatko Vantin tappiot muka minun syytäni? – Keittiötyöntekijänä käteen jää 1300 euroa kuussa
    20.1.2018 7:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut