Catharina Zühlken UMK20-kappale syntyi, kun pitkään suunniteltu tapaaminen toteutui – mutta miten siihen liittyvät mahjong ja Singapore?

Catharina Zühlke tulee tukka hulmuten ja täynnä energiaa suoraan Uuden musiikin kilpailun (UMK) harjoituksista Pasilasta. Ne olivat siellä viimeiset.

Vapaalassa asuva laulaja suuntaa tällä viikolla Tampereelle, jossa lauantaina valitaan Suomen edustaja 12.–16. toukokuuta Rotterdamissa pidettäviin Euroviisuihin.

Tampereella ehditään vielä hioa esiintymistä ja tekniikkaa ennen h-hetkeä, UMK20-finaalia.

– Ja kotona treenaan kuin hullu! hän nauraa.

Zühlke osallistuu UMK-kilpailuun toista kertaa. Vuonna 2017 hän oli jo todella lähellä päästä Suomen edustajaksi sijoittumalla toiseksi.

Nyt hän toivoo napakymppitulosta Eternity-kappaleella. Pääsy euroviisuihin olisi hänelle unelmien täyttymys. Valtavalle miljoonayleisölle esiintyminen ja kisamatkan uudet kontaktit voisivat edistää 28-vuotiaan Zühlken kansainvälistä laulajanuraa.

– Se on ainutlaatuinen tilaisuus.

UMK20-finaaliin vienyt Eternity sai alkunsa viime syksynä, kun pitkään tapaamista suunnitelleet Zühlke ja musiikintekijä, tuottaja Henrik Tala törmäsivät sattumalta Jumbossa. Silloin he saivat vihdoin sovittua, koska ja missä istutaan alas vaihtamaan kuulumiset ja puhutaan musiikin tekemisestä.

Kaksikko ei tunne toisiaan musiikin kautta vaan hieman yllättäen heitä yhdistää mahjong-peli.

Mahjongia pelasivat heidän äitinsä Singaporessa. Zühlke ja Tala ovat asuneet Singaporessa teinivuosina, mutta eri aikoina.

– Nykyisin tätini ja Henrikin äiti pelaavat samassa rouvaryhmässä Suomessa, Zühlke taustoittaa.

Viitisen vuotta sitten Zühlke sai Talaan yhteyden, kuinkas muuten, mahjong-pelaajien kautta. Ja kun vihdoin istuttiin alas, Talalla oli Zühlkelle demokappale kuunneltavaksi.

– Jälkkärit jäivät väliin, kun menimme autoon kuuntelemaan sitä. Se kolahti heti!

Klassisella ja oopperamusiikilla aloittaneelle Zühlkelle tuli välittömästi ajatus, että kappale voisi olla euroviisu. Veri veti häntä uudelleen kilpailuun.

Tapaamisen jälkeen kaikki kävi nopeasti.

– Henrik kysyi, että pääsenkö studiolle huomenna kello 11.

Mökkitie-studiolla alettiin tehdä sanoitusta henkilökohtaisemmaksi Zühlkelle ja biisiin lisättiin akustista osuutta.

– 24 tuntia siitä, niin ensimmäinen versio biisistä oli valmis.

Nyt kappaleen ympärillä on myös show, joka nähdään ensi lauantaina finaalissa.

UMK20

Ammattilaisraati valitsi Uuden musiikin kilpailun finaaliin Tikan, Erika Vikmanin, Aksel Kankaanrannan, F3M:n, Sansan ja Catharina Zühlken.

UMK20-finaali pidetään Tampereella 7.3. klo 21.

Kilpailu nähdään TV1:llä ja Yle Areenassa.

Suomen edustajan Eurovision laulukilpailuun valitsevat katsojat ja kansainvälinen raati.

Lisää aiheesta

Mainos: Business Vantaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut