Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hei, Tarja Kulho -fanit! Korson Räkkärimarketin kassa on täällä taas, nyt kirjana

Moni jäi kaipaamaan Korson Räkkärimarketin kassaa Tarja Kulhoa, kun Radiomafia lopetettiin 2000-luvun alussa. Nyt hillitön hahmo tekee paluun, ei kuitenkaan radiossa vaan kirjassa.

Lastenkirjasarjoistaan tunnettu kirjailija Paula Noronen on kirjoittanut ensimmäisen aikuisten kirjan ja sen päähenkilö on Tarja Kulho.

– Olin vuosia haaveillut aikuisille kirjoittamisesta, mutta ei ollut hajuakaan, mitä tekisin, Noronen aloittaa.

Se oli kuitenkin selvää, että huumoria sen olla pitää. Noronen pohti, saisiko 1990-luvun lopussa syntyneestä Tarja Kulhosta kirjaa. Hahmoa oli kysytty takaisinkin.

– Rakastin tehdä sitä hahmoa sen tunnin. Pitkiä puheita pienistä asioista, hän muistelee.

Alunperin Tarja Kulho syntyi vastaiskuksi pirteydelle, jota radio-ohjelmissa kuultiin runsaat parikymmentä vuotta sitten.

– Sellainen pirteys alkoi nousta trendiksi ja mietimme yhdessä Outi Kaartamon kanssa, mikä olisi vastakohta sille.

No, mahdollisimman tylsät jutut ja arkiset asiat ankealla äänellä kerrottuina.

– Ja kun ne menevät överiksi, se kääntyy huumoriksi.

Tapahtumapaikaksi valikoitui kauppa eikä terveyskeskus, johon liittyy myös suru.

– 25-vuotiaan silmin kauppa oli paikka, jossa voisi tavata koko elämän kirjon. Tarjan hahmossa oli syntyessään aika paljon kaverini äitiä.

Entäs se Korso?

– Korso on radanvarren paras nimi. Korso on rauhallinen mielentila ja se kuvaa kaikkia radanvarsiheimoon kuuluvia asukkaita, jotka osaavat nauraa itselleen. Pilke silmäkulmassa, Noronen selittää.

– Heitä ei kukaan muu pysty määrittelemään.

Järvenpäässä varttunut Noronen on asunut jo pitkään Helsingin keskustassa, mutta sanoo edelleen kuuluvansa radanvarren omaan heimoon. Se pysyy hänessä.

– Ja se on hieno juttu.

Noronen tuntee Korson muutenkin kuin nimeltä. Keravalla järvenpääläiset nuoret saattoivat saada köniinsä, mutta korsolaisten niin kuin hyvinkääläisten kanssa pärjättiin.

Mitä Tarja Kulholle kuuluu nyt, sen Noronen paljastaa maaliskuun alussa julkaistavassa kirjassa.

– Tarja on edelleen töissä Korson Räkkärimarketissa ja naimissa Reijo Perniön kanssa. Pyry on 17-vuotias ja vaihto-oppilaana Hollannissa. Suorassa radiolähetyksessä syntynyt Ula-tytär on 8-vuotias, Noronen luettelee kuin sukulaisten kuulumisia.

Kirjan muita tuttuja hahmoja ovat kylmäkkö Nadja, leipäosaston Irja ja lihaosaston Veijo.

Tarina lähtee liikkeelle siitä, että Tarja on ilmoittautunut Vantaan harrasteopiston Uusi suunta työelämälle -kirjekurssille. Tosin hän ei heti muista tehneensä tällaista, mutta se lienee tapahtunut pienessä punaviinipöllyssä.

Luvassa on tuttua Tarja Kulhoa kirjallisessa muodossa, mutta myös äänikirjana, jonka kirjailija lukee itse.

Noronen sanoo, että hänen huumoristaan voi olla vaikea loukkaantua, koska se irtoaa niin arkisista asioista. Silti hän tunnustaa jännittävänsä kirjan vastaanottoa ”ihan hirveästi”.

– Jos se ymmärretään täysin väärin.

Sitten epäilys katoaa ja hän lisää hymyillen:

– Luotan korsolaisiin.