Vantaalaisseurat järjestävät ilmaisia liikuntakerhoja, jotka pidetään heti koulupäivän päälle – rahaa olisi vielä moneen kerhoon

Marika Lumme

Vantaalla toimii kevätlukukauden ajan maksutonta seurojen toteuttamaa harrastustoimintaa heti koulupäivän jälkeen. Kerhot ovat tarkoitettu 3.–9. luokkalaisille lapsille ja nuorille.

Yksi kerhoista toimii Seutulan koulussa tiistai-iltapäivisin ja sitä vetää Keimolan Kaiun jalkapallojaosto. Kerhon päälaji on jalkapallo, mutta harrastevalmentaja Juuso Kokkonen kertoo, että lajeja kokeillaan monipuolisesti.

– Keskitymme ennemmin pelailuun ja sitä kautta lajitaitojen kehittämiseen, Kokkonen sanoo.

Kymmenkunta poikaa kirmaa liikuntasaliin kun Kokkonen antaa luvan. Hän kysyy lapsien toiveita päivän lajiksi.

– Lentopalloa! kuuluu useammasta suusta.

Kokkosen mukaan suurin osa ryhmän lapsista ovat 3. luokkalaisia, mukana on myös muutama kakkonen.

– Luulen, että tytöt innostuisivat mukaan, jos heille olisi oma ryhmä, Kokkonen arvelee.

Veeti Heinänen (vas.), Morris Bullivant, Jimi Koivumäki, Justus Nykänen ja Antte Hautala pitävät maksuttomasta urheilukerhosta kovasti. Poikien mielestä pelaaminen ja erilaiset leikit ovat kivoja. Mukavaa on myös se, että kerhoon voi tulla suoraan koulusta. Kuva: Johanna Erjonsalo

Keimolan Kaiku aloitti kerhon Seutulassa jo syksyllä, jolloin se oli maksullinen. Kokkonen pitää kaupungin tukea loistavana asiana, jotta kenenkään harrastus ei jää kiinni ainakaan rahasta.

Kokkonen vetää maksutonta kerhoa myös Kanniston koululla torstai-iltapäivisin. Kävijöitä on ollut vain muutama.

– Kanniston lapsimäärä on ollut pettymys. Voi olla, että tieto ei ole tavoittanut perheitä tai ajankohta on huono, Kokkonen pohtii.

Maksuttomien kerhojen ideana on tarjota lapsille seuratoimintaa heti koulupäivän jatkoksi. Kaupunki maksaa korvausta järjestetystä toiminnasta vantaalaisseuroille 35 euroa tunnilta. Seurojen vastuuohjaajat käyvät kerran viikossa vetämässä oman lajin alkeita vantaalaisille koululaisille.

– Tavoitteena on saada harrastuksen pariin lapsia, joilla ei vielä ole yhtään harrastusta esimerkiksi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi, kertoo projektikoordinaattori Päivi Sillanpää Vantaan kaupungilta.

Ketään ei kuitenkaan käännytetä pois, vaan kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Tällä hetkellä maksuttomissa liikuntakerhoissa on reilu 200 lasta. Sillanpään mukaan koulut valikoituivat seurojen mukaan.

– Kysyimme vantaalaisseuroilta kiinnostusta lähteä vetämään kerhoa. Ideana on saada lapsen lähikoululle lähiseuran vetämää toimintaa, hän selvittää.

Kerhojen lajiteema tulee vetävältä seuralta. Mukana on esimerkiksi tanssia, salibandyä, jääkiekkoa ja triathlonia. Varusteet esimerkiksi jääkiekkoon lapsi saa lainaan.

– Kenenkään harrastaminen ei saa jäädä kiinni kustannuksista, Sillanpää korostaa.

Kerhojen taustalla on ajatus harrastustakuun toteuttamisesta eli jokaisella lapsella olisi mahdollisuus edes yhteen harrastukseen.

Lue lisää:Yhteisiä kotiintuloaikoja vai edullisia harrastuksia? –  Vantaalla pohditaan, miten Islannin oppeja voitaisiin hyödyntää täällä

Koulujen urheiluseuratoimintaa rahoitetaan tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikunnan harrastuksen tukemisen erityisavustuksella.

Harrasteohjaaja Juuso Kokkonen, 22, opiskelee liikunnanohjaajaksi ja työskentelee harrasteohjaajana. Kuva: Johanna Erjonsalo

Sillanpään mukaan rahaa olisi 30 kerhoon. Tällä hetkellä pyörii 14 kerhoa eli vajaa puolet rahasta on nyt käytetty. Sillanpää toivoo, että lisää seuroja innostuisi mukaan syksylle.

3. luokkalaiset Veeti Heinänen, Morris Bullivant ja Antte Hautala roikkuivat köysissä ennen lentopallon alkua. Pojat ovat tulleet kerhoon suoraan koulusta. Bullivant kertoo ottaneensa kotoa mukaan pienen välipalan ja haukanneensa sen juuri ennen kerhoa.

Kakkosluokkalaiset Justus Nykänen ja Jimi Koivumäki tulivat saliin oltuaan hetken iltapäiväkerhossa. Kaikki pojat kertoivat kerhossa olevan hauskaa. Erilaiset leikit ja pelaaminen ovat parasta. Pojilla on myös muita harrastuksia, kuten partio, jääkiekko ja tubettaminen.

Ilmaiset kerhot

Tällä hetkellä kerhoja on Seutulan, Kanniston, Kytöpuiston, Lehtikuusen, Jokiniemen, Rajatorpan, Hämeenkylän, Uomarinteen, Kuusikon, Itä-Hakkilan ja Pähkinärinteen kouluissa.

Kerhoja vetävät kevätlukukaudella Keimolan Kaiku, Kiekko-Vantaa Itä, SVS Vantaa, Triathlon Vantaa, KoiPS, TiPS, SB Vantaa, Etelä-Vantaan Urheilijat ja Vantaan katutanssiyhdistys ry.

Liikuntaryhmien koulukohtaiset tiedot, aikataulut ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta hobihobi.fi. Mukaan voi mennä myös ilmoittautumatta. Hobihobi-palvelusta löytyy koulujen liikuntakerhojen lisäksi muita Vantaalla järjestettäviä harrastuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.