Ekologisuus näkyy häissä: hääkrääsää ei säilötä kotiin ja kertakäyttöastioista on luovuttu

JUHLAT Hääparit palkkaavat yhä useammin apua juhlien järjestämiseen.

Petra Kiiskinen ja Nina Isohanni nauttivat juhlapalvelun pyörittämisestä. Heidän mukaansa työssä pääsee lähelle asiakasta ja saa olla iloisten tapahtumien äärellä. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Vantaalaiset yrittäjänaiset Nina Isohanni ja Petra Kiiskinen tietävät mitä hääparit juhliltaan toivovat. Naiset ovat pyörittäneet 1,5 vuoden ajan Iloveparty-juhlapalvelua, jonka ideana on auttaa hääpareja kaikissa asioissa, joissa apua tarvitaan.

Isohanni ja Kiiskinen touhuavat tarvittaessa keittiössä kauhan varressa, toimittavat lahjat juhlatilasta hääparin kotiin, suunnittelevat kattauksia, sammuttavat 200 kynttilää ja paljon muuta.

Selkeä trendi on yrittäjien mukaan se, että suomalaiset pyytävät yhä useammin apua juhlien järjestämiseen ja siitä ollaan valmiita maksamaan. Cateringiin moni hääpari on satsannut jo vuosia.

– Ihmiset haluavat tänä päivänä ennen kaikkea helpot juhlat itselleen ja läheisilleen. Halutaan, että kaasot voivat juoda skumpat ja äitien ei tarvitse kuljettaa lihapullia pöytään. Apua pyydetään esimerkiksi juhlatilan tyhjentämiseen. Varsinainen siivous tulee yleensä juhlatilan puolesta, me puolestaan tyhjennämme tilan koristeista ja kaikesta muusta mikä tilaan jää viimeisen vieraan lähdettyä, Kiiskinen kertoo.

– Ja sinne jää yleensä aika paljon, naiset naurahtavat.

Kiiskisen mukaan yhä useampi järjestää pienet häät, joissa panostetaan laatuun. Häihin kutustaan läheiset, joiden kanssa oikeasti vietetään aikaa. Kummin kaiman serkut tippuvat vieraslistalta pois.

– Yhä enemmän on myös häitä, joissa satsataan paljon hääruoan laatuun ja valikoimaan, mutta tarjotaan vain pari lasillista juomia ja sitten lähdetään jatkoille, Kiiskinen kertoo.

Suomalaismorsiamet haluavat Kiiskisen mukaan olla häiden suunnittelussa ohjaksissa.

– Mutta he kaipaavat tukea. Halutaan, että joku muu kertoo mikä on paras vaihtoehto.

Ekologisuus on Isohannin mukaan kasvava ilmiö. Yhä useampi haluaa vuokrata somisteet. Ulkomailta asti tilattavasta hääkrääsästä on moni luopunut. Koteihin ei enää säilötä sataa tuikkukuppia ja kymmeniä pöytäliinoja.

Ympäristöasiat näkyvät häissä myös lahjoissa.

– Enää ei ole massiivista lahjapöytää, koska valtaosa lahjoista on kirjekuoria. Aineettomat lahjat ovat ehdottomasti suosituimpia, Isohanni kertoo.

Häiden trendeissä näkyy selvästi myös oman näköisten häiden järjestäminen.

– Valitaan yksi teema, kuten väri, jonka ympärille hääjuhla kootaan, Isohanni sanoo.

Vantaalaisen hää- ja juhlasuunnitteluyritys Orchidean hääsuunnittelija Sonja Wikström kertoo, että maailmalla on tällä hetkellä suosittua järjestää korallin väriset häät.

– Meillä Suomessa luonto näkyy vahvasti häissä. Juhlapaikkojen ikkunoista toivotaan näkyvän kaunis luontomaisema, erityisesti metsä on haluttua, Wikström sanoo.

Metsää tuodaan myös juhlatilaan ja kattauksiin, jotka somistetaan mustikanvarvuin ja luonnonkukin.

Seitsemän vuoden ajan hääsuunnittelijana toiminut Wikström sanoo, että ekologisuus on hääpareille tärkeää. Hän kertoo hääparien useimmiten toivovan lähiruokaa, eikä kertakäyttöastioita käytetä.

Nuori yritys nappasi palkinnon

Vantaalaisten Nina Isohannin ja Petra Kiiskisen yritys Iloveparty-juhlapalvelu sai Vuoden Hääpalvelu -palkinnon.

Palkinto jaettiin Love me do -messuilla Kaapelitehtaalla 20. tammikuuta. Yleisö äänesti voittajan.

Isohanni ja Kiiskinen työskentelevät päätoimisesti insinööritoimistossa kollegoina.

He ovat olleet aina innokkaita juhlien järjestelijöitä ja päättivät 1,5 vuotta sitten perustaa yhteisen yrityksen.

Kiiskisen ja Isohannin mukaan häiden budjetit vaihtelevat hääparista riippuen aina parista tuhannesta eurosta lähemmäs 30 000 euroon. Valtaosa on valmis maksamaan häistä 10 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.