Puhelin korvasi kirjan nuorten käsissä – "Ymmärtävä lukutaito on vähentynyt"

LUKEMINEN Kouluja kiertävä Lukuliike-kampanja kumpusi nuorten vähentyneestä lukuhalusta.

Kirjailija Magdalena Hai, oppilaat Ella Bergman, Etti Mälkki, Enni Pohjola ja Vilma Otranen sekä tubettaja Miklu ottivat kirjat kauniisiin käsiin. Johanna Erjonsalo

Jussi Vehkasalo

Pakilan yläasteella pureuduttiin porukalla lukemiseen, joka ei kiinnosta nuoria tarpeeksi.

Myös seitsemännen luokan oppilas Etti Mälkki kertoo lukevansa kirjoja aika harvoin.

– Yritän kuitenkin joka kuukausi lukea jotain. Aina ei vaan oikein ole motivaatiota lukea tai ei tee mieli lukea. Tai sitten en ole löytänyt kiinnostavaa kirjaa, Mälkki kertoo.

Viimeksi hän luki Romulus-kirjan, joka kertoo koiran löytävästä tytöstä.

Kirjastossa Mälkki kertoo käyvänsä melko usein.

– Kännykkä on varmaan yksi syy lukemisen vähenemiseen. Itselläni vaihtelee melko paljon se, että kuinka kauan päivässä käytän kännykkää.

Enni Pohjola kertoo lukeneensa paljon kirjoja vielä parisen vuotta sitten.

– Nyt kirjojen lukeminen on jäänyt vähemmälle. En oikein ole löytänyt sopivia kirjoja. Aiemmin luin muun muassa nuorten kauhukirjoja, Pohjola kertoo.

Myös hänestä tuntuu, että puhelimen käyttö vie aikaa entistä enemmän.

Kauhua on mukana myös fantasiakirjailija Magdalena Hain kirjoittamissa kirjoissa. Hän oli tähtivieraana Pakilan yläasteella Lukuliike koulussa -tapahtumassa yhdessä lukulähettiläs ja tubettaja Miklun kanssa.

Kampanjan tavoitteena on, että lukuvuoden päättyessä Suomen kouluissa ei olisi yhtään lasta, joka ei olisi kouluvuoden aikana lukenut tai kuullut ääneen luettuna kokonaista kirjaa.

– Ymmärtävä lukutaito on vähentynyt ja siihen pitää puuttua, totesi koulun rehtori Juha Leino puheenvuorossaan.

Tilaisuudessa esitettiin Miklun Youtube-kanavalta löytyvä Mun isällä on addiktio -sketsi, jossa roolit ovat vaihtuneet: viiksekäs isä onkin videon perheessä se, joka on todella pahasti addiktoitunut luurin räpläämiseen. Poikaa kiinnostavat kirjat.

Oppilaat saivat kysellä Hailta ja Miklulta lukemiseen liittyviä asioita.

– Mistä sait idean Haisevaan käteen, kuuluu kysymys yleisön joukosta.

Haiseva käsi on Hain novellikokoelma muutaman vuoden takaa, kokoelma kauhukertomuksia.

– Olen kasvanut pienessä kylässä, ja siitä tuli sellainen ajatus, että mitä jos pienessä kylässä tapahtuisi koko ajan kauheita asioita, Hai kertoo.

Haiseva käsi -novelli kertoo koulusta, jossa on sisäilmaongelma ja kemian opettaja, jolla on haiseva käsi.

– Se on zombie-splatter-tarina. Kirjan kirjoittamisessa sen maailman ja hahmojen luominen on kivointa. Koen olevani jumala, kun istun koneelle kirjoittamaan, Hai naurahtaa.

Hain unelma on, että hänen kirjojaan luetaan vielä sitten, kun hän itse on kasvanut heinää jo vuosikymmeniä.

Vierailta kysyttiin myös sitä, mihin aikaan he lukevat ja mistä löytyy motivaatio lukemiseen.

– Olen kalenteroinut viikkooni päiviä, jolloin ryhdyn lukemaan, enkä ala katsoa tubettajien juttuja kännykästä, ilmoittaa Miklu, tubettaja siis itsekin.

Lukuliike koulussa -kampanjassa toteutetaan lähes 200 kirjailijavierailua, lukemisen ja kirjoittamisen työpajaa sekä muita tempauksia.

Kouluja haastetaan lukemaan kirjoja ääneen aamunavauksissa tai luokissa, haastamaan muita kouluja, vanhempiaan tai lähiseudun yrityksiä mukaan Lukuliikkeeseen.

Lukuliike koulussa -kampanja

Lukuliikkeen taustalla on huoli lukutaidosta. Kiinnostus ja innostus lukemiseen on vähäistä. Jos lukutaidon nykyinen kehitys jatkuisi, tänä vuonna koulunsa aloittaneista ekaluokkalaisista joka kymmenes ei tilastojen valossa oppisi peruskoulun aikana lukemaan kunnolla.

Lukuliike koulussa on Lukuliikkeen koulukampanja, jonka toteuttamisesta vastaa Lukukeskus, joka on lukemista ja lukutaitoa edistävä järjestö.

Lukuliike koulussa -kampanjan esiintyjät kertovat kouluissa omasta lukuharrastuksestaan, lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä sekä työstään. Tarkoitus on osoittaa, että lukemista tarvitaan monen osaamisen taustalla ja muistuttaa nuoria siitä, että kirjat ja kirjallisuus kuuluvat myös heille.

Lukuliike koulussa -tapahtuma järjestetään 40 koulussa ympäri Suomen, tapahtuman jälkeen koulussa jatketaan tähtikirjailijoiden kirjojen lukemista, ammattilaisten laatimien lukuhaasteiden ja tehtävien tekemistä sekä tartutaan lukemiseen ja kirjoihin monipuolisesti koko lukuvuoden ajan.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut