170 sähkölaitteen myynti kiellettiin Suomessa – ”Samat tuoteryhmät vuodesta toiseen”

170 vaarallista sähkölaittetta vedettiin pois myynnistä. Suurimpia ryhmiä olivat led-valaistustuotteet, laturit ja muuntajat. Kuvituskuva. Ari Peltonen

toimittaja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yhteensä 170 vaarallista sähkölaitetta.

Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen.

–  Suurimpina ryhminä ovat led-valaistustuotteet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Tämä osoittaa, etteivät valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta, toteaa Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen

Tukes valvoo markkinoilla olevia sähkölaitteita sekä kivijalkakaupoissa että yhä enemmän myös verkkokaupoissa.

Viime vuonna Tukes teki lähes 2500 valvontakäyntiä, ja testautti 541 sähkölaitetta, joista 170 poistettiin markkinoilta. Näistä vakavimmin vaaralliset 46 kerättiin takaisin käyttäjiltä.

Lisäksi testatuista sähkölaitteista 41 prosenttia osoittautui siinä määrin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan erilaisilla kieltopäätöksillä. Lievemmin puutteellisista tuotteista annettiin vastuuyrityksille huomautuksia. Vain 16 prosenttia sähkölaitteista oli testatuilta osin kunnossa.

Tukes huomauttaa, että kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety.

EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.

Tiedot markkinoilta poistetuista tuotteista löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut