Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kuusijärven palveluita halutaan kehittää, mutta uimarit kuormittavat aluetta jo nyt – veden laatu kärsii ja maasto on "paikoin erittäin kulunutta"

Vantaan kaupunki kehittää Kuusijärven aluetta ja alueen kautta tapahtuvaa kulkua Sipoonkorven kansallispuistoon.

Suunnitelmissa on parkkipaikan laajennusta, reittien kehittämistä, uusia luontomatkailutoimijoita – eli parempia ja laajempia palveluja sekä sitä myöten lisää kävijöitä.

Millaisia kävijämääriä alueen luonto ja etenkin sen keskiössä oleva Kuusijärvi kestää?

– Tämä on asia, mitä on mietitty suunnittelun edetessä, toteaa maisema-arkkitehti Petra Tammisto

Tammisto kertoo, että osa kehitystoimista tähtää nimenomaan alueen ja järven luontoarvojen vaalimiseen.

Auringonpalvojien lisäksi Kuusijärvi on suosittu treeni- ja kilpapaikka triathlonistien keskuudessa. Kuva: Arkisto/Hannu Kivinen

Kuusijärvi on pieni humuspohjainen järvi, jossa vesi vaihtuu hitaasti. Tutkimusten mukaan vedenlaatu kärsii etenkin kesäkuukausien kävijäpiikkien aikana.

Järven fosfori- ja typpipitoisuudet ovat kasvaneet vähitellen, johtuen tuhansista uimareista.

– Tarkoituksena on parantaa järven vedenlaatua. Tutkimme parhaillaan erästä keinoa, Tammisto kertoo.

Olemme miettineet, miten ihmiset saataisiin tekemään muutakin kuin vain uimaan.

Kuormitusta voidaan vähentää myös alueen toimintoja suunnittelemalla.

– Olemme miettineet, miten ihmiset saataisiin tekemään muutakin kuin vain uimaan.

Erilaiset harrastusmahdollisuudet ohjaisivat toimintaa pois järvestä. Alueelle onkin kaavailtu puustoon rakennettavaa seikkailupuistoa, välinevuokrausta, kuten melontapistettä sekä retkeilyreittien lisäämistä.

Nurmikentän lisäksi myös luonnontilassa olevat rantatörmät ovat paikoitellen erittäin kuluneita. Kuva: Arkisto/Ville Heinonen

Tammisto sanoo, että reiteillä kävijöitä ohjataan kulkemaan tietyillä alueilla, jolloin muu maasto jäisi paremmin luonnontilaan.

– Maasto on paikoitellen erittäin kulunut rannan tuntumassa. Rantakasvillisuus pääsisi elpymään, jos kulkupaikkoja ohjattaisiin paremmin ja tietyt ranta-alueet voitaisiin välillä sulkea kokonaan kulutukselta.

Uimareista peräisin oleva kuormitus vähenisi, jos kaikki kävisivät suihkussa ja asioisivat vessoissa. Tähän voidaan kannustaa sijoittamalla suihkuja ja wc-tiloja paremmin rannan tuntumaan ja saunojen yhteyteen.

Uimareista peräisin oleva kuormitus vähenisi, jos kaikki kävisivät suihkussa ja asioisivat vessoissa.

Vuonna 2014 tehdyn käyttäjätutkimuksen mukaan 74 prosenttia kävijöistä saapuu autolla, mikä näkyy vilkkaimpina päivinä parkkipaikkojen puutteena. Parkkialuetta laajennettiin pari vuotta sitten 250 auton paikaksi, mutta sekään ei tunnu sesonkipäivinä riittävältä. Seuraavaa laajennusta on suunniteltu vuoteen 2022.

Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus aloittaa kevyen liikenteen sillan rakentaminen Vanhan Porvoontien ylitse.

Silta yhdistäisi Kuusijärven kävely- ja latureitit Sipoonkorven reitistöön.

Sillalla on pituutta 120 metriä pitkä ja se kulkee 20 metriä maantien yläpuolella. Kesällä 2020 avattava silta maksaa noin kaksi miljoonaa euroa.

Sipoonkorven ja Kuusijärven alueen yhdistävän sillan rakentaminen on tarkoitus aloittaa kuluvan vuoden aikana.