Harry Potter yhdistää somessa ja tapahtumissa – Vantaalaisnuori tarttui kirjasarjaan jo ekaluokkalaisena, nyt takana ainakin seitsemän lukukierrosta

KESTOHITTI Helmet-kirjastoista Potterin aloituskirjan saa luettavakseen 34 eri kielellä.

Saana Rantasella on monenlaista Potter-materiaalia sekä ostettuna että itse tehtynä. Kädessä killuu ajankääntäjä. – Tämä on vain tällainen halpisversio, hän naurahtaa. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kuolematon tarina. Näin tiivistää 15-vuotias Saana Rantanen Harry Potter -kirjasarjan vetovoiman. Hän on sukeltanut J.K. Rowlingin luomaan taianomaiseen maailmaan lukemattomia kertoja paitsi kirjojen myös elokuvien ja erilaisten Harry Potter-tapahtuminen kautta.

– En ole lukemisiani laskenut, mutta alusta loppuun olen lukenut kirjat ainakin seitsemään kertaan, Rantanen arvioi.

– Lisäksi luen välillä sieltä täältä aloittaen. Osan olen lukenut myös englanniksi.

Potter-fanin mukaan kirjoista on mahdollista löytää joka lukukerralla uutta.

– Aloitin jo ekaluokkalaisena. Silloin etusijalla oli juoni, mutta sittemmin kirjoja on pystynyt ajattelemaan eri lailla ja lukemaan eri näkökulmista esimerkiksi johonkin tiettyyn tarinan henkilöön tai asian kehittymiseen keskittyen, Rantanen kertoo.

Jo 20 vuotta sitten alkunsa saanut seitsemän kirjan sarja on edelleen lasten ja nuorten suosituimpiin kuuluvaa lukemistoa. Monessa perheessä lapset tutustuvat Harry Potteriin, kun kirjat omassa nuoruudessaan löytäneet vanhemmat lukevat niitä lapsilleen. Ne kelpaavat myös aikuisille.

– Olen nähnyt aikuisten lainaavan niitä ihan itselleenkin, nuortenkirjastonhoitaja Helena Perttilä Tikkurilan kirjastosta todistaa.

Sarjan ensimmäistä kirjaa, Harry Potter ja viisasten kivi, on Helmet-kirjastoista saatavilla 34 kielellä. Suomeksi kirjaa on tarjolla 907 kappaletta, kaikilla kielillä yhteensä lähes tuhat.

Potterit luetaan kirjaimellisesti puhki.

– Viisasten kiveä on kokoelmassa tällä hetkellä kuutta eri painosta, koska vahingoittuneita on vuosien varrella korvattu korvattu ja uusintapainoksia on julkaistu uusilla kansikuvilla ja kuvitettuina versioina, Perttilä sanoo.

Potter yhdistää ihmisiä somessa ja tapahtumissa.

– Yllättävän paljon on tullut uusia tuttuja ja ihan kavereitakin, Rantanen kertoo.

Harry Potter on yli puolen miljardin kirjan myynnillä maailman ostetuin kirjasarja. Se on saanut täydennyksekseen erilaisia lisäosia, jotka avaavat esimerkiksi kirjan henkilöiden ja otusten taustaa. Lisäksi kirjoihin ja elokuviin liittyy paljon oheistuotteita, varsin hintaviakin sellaisia.

Niinpä näppärät fanit tekevät esineitä myös itse omaan käyttöön ja erilaisissa tapahtumissa myytäviksi.

Rantasella on runsas kokoelma syömäpuikoista ja kuumaliimasta tehtyjä taikasauvoja, itse designattu sauvakotelo ja lisäksi muun muassa kaksi asua, oman Tylypahka-koulutuvan, eli Korpinkynsi-tuvan, kaapu sekä Hermionen koulukaapu cosplay-käyttöön.

– Kravatin ja logon olen ostanut.

Paljon muutakin kirjallisuutta lukeva Rantanen tuumii, että Potterin voittanutta ei ole.

– Percy Jackson -sarja kyllä on mahtava, ihan tasoissa Potterin kanssa.

Harry Potter Book Night

Kirjastoissa eri puolilla Suomea järjestetään to 7.2. Harry Potter -tapahtumia.

Vantaalla kello 16–19 pidettäviä tilaisuuksia on tänä vuonna Myyrmäen, Hakunilan ja Länsimäen kirjastoissa. Tapahtumiin voi pukeutua Potter-henkisesti sekä osallistua työpajoihin ja tietovisoihin.

Hakunilan kirjastossa on jo ennen tapahtumaa kaksi taikasauvatyöpajaa pe 28.1. ja su 30.1.

Potter-tapahtumat viisi vuotta sitten pääkaupunkiseudun ensimmäisten joukossa aloittaneessa Tikkurilan kirjastossa tapahtumaa ei tänä vuonna ole.

Aiheeseen liittyvää

  1. Harry Potterin kääntäjällä on taas kiire – "Kyllä uutuuskirjakin on vanha tuttu Potter"
    7.8.2016 18:15

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut