Lasten harrastusmaksut voivat olla tuhansia euroja vuodessa – VJS myöntää tukea pienituloisille, luistelijoilla tukirahastoa ei ole

Vuodesta 2011 valmentajana EVT:ssa toiminut Amanda Helldan kertoo, että aina välillä joku jää ryhmästä pois, koska perheellä ei ole varaa kustantaa lapsen harrastusta. –On myös niitä perheitä, joissa innokkaat sisarukset haluaisivat myös mukaan, mutta perheen on mahdollista maksaa vain yhden lapsen harrastus, Helldan harmittelee. Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

– Pienituloisten perheiden tukihakemuksia tuli noin 40, mikä on lähes puolet enemmän kuin viime vuonna. Tarve tuelle on hakijoiden keskuudessa suuri, toteaa toiminnanjohtaja Kim Ekroos Vantaan Jalkapalloseurasta (VJS).

Määrä on kasvava, mutta pieni, kun sitä vertaa seuran kokonaisharrastajamäärään, joka on 1 800.

VJS tukee pienituloisten perheiden lasten harrastusta enintään 20 000 euron summalla. Jalkapallo-Säätiöltä seura sai 2 000 euron avustuksen pienituloisten perheiden lasten maksuja varten. Sen lisäksi avustusta on saatu yrityksiltä ja yhteisöiltä.

– Sitä, miten suuren osan maksuista voimme kattaa, on vielä vaikea sanoa, kun kaikkia hakemuksia ei ole vielä käsitelty. Tarkoitus on, että tukea saisi mahdollisimman moni.

Tarve tuelle on hakijoiden keskuudessa suuri.

Harrastusmaksuista selviytyminen tuottaa vaikeuksia myös luistelijoiden perheissä.

– Yksittäisiä tapauksia tulee vastaan. Juuri eilen keskustelin yhden vanhemman kanssa maksusuunnitelmasta, harmittelee toiminnanjohtaja Sanna Vuorinen Etelä-Vantaan Luistelijoista (EVT), jonka alla luistelee noin 500 lasta ja nuorta.

Maksut nousevat etenkin siinä vaiheessa, kun into ja taidot kasvavat ja lapsi alkaa harrastaa enemmän kuin kaksi kertaa viikossa.

EVT:llä ei ole rahastoa, josta voitaisiin myöntää varoja harrastusmaksuihin.

– Yhteistyökumppaneita tuen keräämiseen tarvittaisiin. Ehkä liittokin voisi olla asiassa aktiivisempi, Vuorinen pohtii ja perää myös kaupungilta nykyistä parempaa tukea seuroille niiden toiminta huomioiden.

Lainan ottamistakin on pohdittu.

Taitoluistelussa kuukausittaiset maksut nousevat kilpatasolla satoihin euroihin, sillä jäävuorot ovat kalliita ja valmennuksesta vastaavat ammattivalmentajat.

– Monissa muissa lajeissa valmentajana voi toimia lyhyen ohjauskurssin käynyt vanhempi. Meillä erittäin tekninen laji vaatii ammattivalmentajat. Kaupungin jäävuoroista maksamme 85 euroa tunnilta. Kun niitä ei ole tarpeeksi, ostamme jääaikaa helsinkiläisistä yksityisistä halleista 160 euron arvonlisäverottomaan hintaan.

– Erilaisesta kulurakenteesta huolimatta olemme samalla viivalla muiden seurojen kanssa, kun kaupungin avustuksia jaetaan.

Taitoluistelussa kuukausittaiset maksut nousevat kilpatasolla satoihin euroihin, sillä jäävuorot ovat kalliita ja valmennuksesta vastaavat ammattivalmentajat.

Taitoluistelu on harrastus, jonka rahoittaminen tekee tiukkaa ihan tavalliselle lapsiperheellekin. Siitä Vuorisella on omakohtaista kokemusta. Kahden SM-tasolla muodostelmaluistelua harrastavan tytön harrastusmaksuihin menee noin 11 000 euroa vuodessa.

– Nämä ovat valintakysymyksiä. Meillä ei matkustella. Lainan ottamistakin on pohdittu.

Tikkurilan Tiikereistä kerrotaan, ettei harrastusmaksuista suoriutuminen ole erityisesti noussut seurassa esille, sillä salibandyssä maksut pysyvät suhteellisen alhaisena.

Esimerkkejä maksuista:

Jalkapallo

Nuorimmat juniorit 49 e/kk

B- ja A-juniorit 170 e/kk

+matkakustannukset ja varusteet

Luistelu

Aloittelijataso:

1 krt/viikossa 150e/lukukausi

2 krt/viikossa 250e/lukukausi

Korkein kilpataso:

Muodostelmaluistelu: 360 e/kk

Yksinluistelu: 550e/kk

+seuran jäsenmaksu 25 euroa vuodessa

Sähly

1 krt/vko n. 100 e/lukukausi

Kilpataso: n. 150 e/kk + matkat ja varusteet

Hintaesimerkkejä antoivat EVT, VJS ja Tikkurilan Tiikerit

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet tulee turvata
    7.10.2018 8:35

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut