Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide: Tikkurilan uusi tori on pieni, ruma ja sekavasti toteutettu

Tämä melko uusi toriparka pitäisi pyhittää vain rauhalliseksi aukioksi. Henkireiäksi oleskeluun pikkiriikkisessä ahtaassa Tikkurilan keskustassa, kirjoittaja ehdottaa.

Suomalaiset torit ovat monenlaisia. Uuteen toritilaan on kuitenkin tietyt odotukset.

Mielestäni Tikkurilan uusi tori on minikokoinen torialue. Ihan liian pieni. Jopa törkeän pieni. Torin nykyinen toiminta häiritsee muuta alueen toimintaa ja asutusta monella tavalla.

On rumia kojuja, ahtaita tiloja. Kummallisia kovaäänisiä esityksiä muun muassa konsertteja viereisen asuintalon seinustalla ja tärkeiden kaupungin virastorakennustenkin piha-alueilla.

Aluksi uusi tori oli tyhjä. Kukaan ei kai uskonut torikauppa-asiaan: Tässäkö tori?

Noin pieni. Noin ahdas. Ajoyhteys torille vain yhdeltä sivulta.

Missäpä kauppias pitää autoaan tai mistä ajaa ison autonsa ja kuljettaa myytävät tavaransa? Liian ahdasta! Ei sinne haluta tulla myymään.

Vieressä tärkeä rakennus ja työpaikka, kaupungintalo. Muutama asiakkaiden pysäköintipaikka. Pieni puisto. Matala torinreunan L-muotoinen asuinrakennus katutason liiketiloineen kahdella sivulla. Vesiallas. Yksi ahdas katu jossa ajellaan edestakaisin etsien pysäköintipaikkaa.

Kauppiasyhdistys lienee tehnyt kiivaasti työtä saadakseen vakituisia myyjiä alueelle. Erinäköiset ja kokoiset vaunukojulaitokset ja mahtavat telttakatokset näyttävät kamalilta pikkiriikkisellä torialueella. Kojut ovat järjestelemättömän näköisiä. Ei valvota kokoa, värejä, materiaaleja, sijoitusta. Kauneus ja harmonia on alueelta tipotiessään.

Kahvitelttaa eikä muita varten ole kuitenkaan rakennettu sähköpistorasioita vaan jatkojohdot makaavat vaarallisesti kompasteltavina ja jalankulkijoiden yliharpattavina kävelyalueella.

Missä oikea esteettömyys? Esteettömän ympäristön suunnitteluun Vantaa on sitoutunut jo 15 vuotta sitten!

Toriksi varattu lämpäre on kuitenkin kaupungin edustus- ja ykkösalueella Tikkurilassa, kaupungintalon seinustalla!

Tämä melko uusi toriparka pitäisi pyhittää vain rauhalliseksi aukioksi. Henkireiäksi oleskeluun pikkiriikkisessä ahtaassa Tikkurilan keskustassa.

Tikkurilaan pitää löytää kolmas toripaikka. Sen pitää olla paljon isompi. Eikö se tila löytyisi Dixin ja rautatieaseman kohdalla itäpuolelta? Sielläkin on keskustan alueita ja melkoisen vapaina edelleen! Ikään kuin unohdettuina ja hylättynä.

Ei Tikkurilaa saa pilata kaikenmaailman kadunvarren myyntikojuröpellyksillä. Maalaismarkkinat ovat siitä esimerkki. Kaksi päivää on ihan tarpeeksi.

Kaupunkiympäristökin tarvitsee avointa, vapaata tilaa hengittääkseen. Tärkeiden rakennusten ja niiden ympäristöjen tulee saada näkyä ilman eteen pystytettyjä myyntitelttoja ja mökää tuottavia esiintymishäkkyröitä!

Ajatelkaas näitä ehdotuksia! Joku saattaa innostua. Toinen ei. Keksikää uutta!

Torisusi