Tätä tuskin tiesit sukupuolisensitiivisyydestä – näin tytöt ja pojat kasvatetaan identiteettiinsä

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen/Arkisto

Jukka Hämäläinen

Seta julkaisee perjantaina oppaan sukupuolen moninaisuudesta varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville.

– Kun tieto sukupuolen moninaisuudesta on viime vuosina lisääntynyt, ovat lisääntyneet myös kasvattajien kysymykset siitä, miten sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa tulisi suhtautua, Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen kertoo.

Oppaan ovat kirjoittaneet Karvinen ja lastentarhanopettaja Hanna Kalliokoski

– Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet korostavat sukupuolisensitiivistä kasvatusta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta. Sukupuolisensitiivistä kasvatusta ei voi toteuttaa, ellei kasvattajalla ole tarpeeksi tietoa sukupuolen moninaisuudesta lapsuudessa

Sukupuolisensitiivinen kasvatus tarkoittaa, että kaikki sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisun tavat tulevat kunnioitettavasti, arvostavasti ja yhdenvertaisesti sekä nähdyksi että mahdollisiksi.

– Sukupuolisensitiivisyyden ideana ei ole sukupuolen näkymättömäksi tekeminen tai tyttöjen ja poikien identiteettiin kasvamisen kieltäminen vaan sukupuolittavien käytäntöjen kriittinen tarkasteleminen ja moninaisuuden huomioiminen. Sukupuolisensitiivisyys hyödyntää ihan kaikkia, Karvinen summaa.

Seta on julkaissut vuonna 2017 opettajille oppaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen käsittelyyn perusopetuksessa

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut