Työttömän työllistyminen kokoaikatöihin säästäisi keskimäärin 7 000 euroa vuosittaisissa työttömyysetuusmaksuissa.
Säästöt vaihtelevat nuoren työllistyvän kohdalla tehdystä 3 600 euron säästöstä pitkäaikaistyöttömyydestä työllistyvän 11 000 euron säästöön.
Tulokset ilmenevätTyöttömyyden laajat kustannukset -raportista.
Työllistymisen tuomat säästöt yhteiskunnalle ovat suuret, sillä työttömyyden laajat kustannukset vuonna 2016 olivat Suomessa 10,8 miljardia euroa. Työttömyysturvan ja työvoimapalvelujen osuus kustannuksista oli 5,6 miljardia euroa. Työttömien arvioitu osuus toimeentulotuesta ja asumistuesta oli 1,1 miljardia. Verotulojen ja työttömyysvakuutusmaksujen menetys oli 4,1 miljardia.
Tulokset ovat suuntaa-antavia, koska laskentoihin liittyy lukuisia rajoitteita.
Palkkatuen kustannukset julkisella ja yksityisellä sektorilla ovat samaa tasoa, mutta työllistäminen palkkatuella julkiselle sektorille näyttää johtavan ainoastaan lyhytaikaiseen työllistymiseen. Työllistäminen palkkatuella yksityiselle sektorille vaikuttaa myönteisesti sekä työllistymiseen että tuloihin kolmen vuoden seurantajakson aikana.
Työharjoittelulla ja työelämävalmennuksella sekä valmentavalla koulutuksella ei näytä olevan isoa vaikutusta työllistymiseen tai tuloihin.
Illan MOT kertoo, miten työllisyyskursseilla netotaan.
Oppisopimuskoulutuksilla on selkeä myönteinen vaikutus sekä työllistymiseen ja tuloihin. Oppisopimuskoulutus aiheuttaa muihin työvoimapoliittisiin toimiin verrattuna vähiten kustannuksia julkiselle sektorille, kun kustannukset lasketaan osallistujaa ja vuotta kohden.
Starttirahaa saavien työttömien työllistymisen todennäköisyys on suuri, mutta heidän tulonsa ovat vertailuryhmää alhaisemmat.
Pitkäaikaistyöttömille tarkoitetut palkkatuet ovat kalliita, eivätkä näytä juuri lisäävän pitkäaikaistyöttömien työllistymistä avoimille työmarkkinoille.
Ammatillisen koulutuksen kustannukset ovat keskimääräistä korkeammat, mutta näyttävät johtavan parempaan työllisyyteen ja korkeampiin tuloihin 1–2 vuodessa koulutuksen alusta.