Golfkentästä voi koitua Vantaalle tyrmäävä lasku – alueen saattaminen ennalleen voi maksaa jopa 17 miljoonaa euroa

Golfkentän jatkokäytöstä ei tehty ole päätöstä. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaan kaupunki on laskenut Petikon golfkenttäalueen saattamisen alkuperäiseen kuntoon maksavan jopa yli 17 miljoonaa euroa.

Summa on ilmoitettu kenttää rakennuttaneen Vantaan Golfpuisto oy:n konkurssipesänhoitajalle. Kyseessä on niin sanottu valvontakirjelmä, jossa kaupunki ilmoittaa saatavansa konkurssiin menneeltä yhtiöltä.

Konkurssiin menneellä yhtiöllä ei tuollaisia varoja ole. Pahimmassa tapauksessa ennallistamisesta aiheutuvat kulut jäävät veronmaksajien eli tässä tapauksessa vantaalaisten maksettavaksi.

Vantaan Golfpuisto oy:n konkurssipesänhoitaja Lassi Nyyssönen muistuttaa, että kyse on ehdollisesta enimmäismäärästä, johon kaupunki on laskenut kaikki mahdolliset sille koituvat taloudelliset tappiot.

– Summa täsmentyy myöhemmin, kun saadaan tietoa tosiasiallisista kaupungille tulevista tappioista. Summa voi olla silloin oleellisesti pienempi. Muutenkin otamme myöhemmin kantaa siihen, onko vaade perusteltu, kommentoi Nyyssönen.

Nyyssönen vahvistaa, ettei 17,2 miljoonan euron summa ole missään suhteessa konkurssiin menneen yhtiön varoihin.

Joka tapauksessa kentällä tullaan tekemään jotain ennallistamistoimia. Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan lakimies Paula Kovari totesi Vantaan Sanomille aiemmin (VS 16.1.), että ennallistamisen tasosta saadaan lisätietoa alueen geoteknisten tutkimusten ja rikostutkinnan edetessä.

Samalla summalla palkattaisiin yli 420 lähihoitajaa kotihoitoon.”

Kaupungin saatavia listaavan kirjeen liitteenä on tarkka laskelma siitä, mistä yli 17 miljoonan euron jättisumma koostuu. Suurin osa summasta on kuluja, joita arvioidaan koituvan läjitetyn maan viemisestä Pitkäsuolle. Myös maaleikkauksen lasketaan maksavan miljoonia.

Vantaan Golfpuisto oy ilmoitti vuonna 2015 golfkentän toteuttamisen vaativan noin 400 000 kuution maa-ainesmäärän tuomisen alueelle. Alueelle on kuitenkin tuotu maata noin 1,8 miljoonaa kuutiota. Tuon ylimääräisen 1,4 miljoonan kuution kuskaamisesta koituu siis nyt jopa yli 17 miljoonan lasku.

Lasku on valtava jopa suuren kaupungin kassassa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että kuluvan vuoden 2019 budjetissa samalla summalla palkattaisiin yli 420 lähihoitajaa kotihoitoon. Raha riittäisi, vaikka mukaan laskettaisiin kaikki sivukulut.

Näistä summa koostuu:

Maaleikkaus, massojen kuljetus läjitykseen noin 2,7 miljoonaa euroa.

Maan vastaanottomaksu, kitkamaat Pitkäsuolle noin 1,6 miljoonaa euroa.

Maan vastaanottomaksu, savimaat Pitkäsuolle noin 4,8 miljoonaa euroa.

Kuljetuksen lisäkustannus, maaleikkaus jne. noin

900 000 euroa

Työmaatehtävät kuten rakentamisen johtaminen ja työmaan kalusto noin 2 miljoonaa euroa.

Tilaajatehtävät, kuten suunnittelutehtävät noin 1,8 miljoonaa euroa.

Alv. noin 3,3 miljoonaa euroa.

Lähde: Vantaan laskelmat golfkentän massojen siirrosta maankaatopaikalle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaan kohutun golfkentän kohtalo on kysymysmerkki – "Kenttää ei voi vuokrata, koska sopimuksen purku on riitainen" 16.1.2019 13:33
  2. Kaupunki rajoittaa kulkua kohutun golfkentän alueella – maaläjät sortumisvaarassa 10.7.2018 9:58

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut