Katso kartat: Uudellemaalle aiotaan perustaa 100 uutta luonnonsuojelualuetta

Uudet luonnonsuojelualueet tuovat lisää retkeilymahdollisuuksia. Arkisto/Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja Uudellemaalle perustettavista valtion maiden luonnonsuojelualueista. Perustettavat alueet ovat valtion omistuksessa, ja ne on varattu jo aiemmin luonnonsuojelutarkoituksiin.

Uudellemaalle on tarkoitus perustaa yhteensä 100 luonnonsuojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 36 823 hehtaaria. Suurin eli Porkkalan alue olisi kooltaan 12 777 hehtaaria.

Tästä noin 241 hehtaaria sijaitsee maalla ja loput on vesialuetta. Porkkalan suojelualue koostuu Kirkkonummen matalikoista, Träskön ja Söderskärin saarista vesineen, Järvön saaresta Porkkalanniemen edustalla, Porsön ja Ryssklobbenin saarista valtion vesineen, Telegrafbergetin ja Stormossenin alueista Kirkkonummella sekä Inkoon luodoista.

Luonnonsuojelualueet ovat pääosin lehtoja, vanhoja metsiä, soita, lintukosteikkoja sekä ranta-, meri- ja saaristoluontoa.

Laajoja vanhoja metsiä on Rörstrandin, Kummelbergenin, Metsäkulman sekä Finnträskin alueilla. Medvastön ja Stormossenin luonnonsuojelualue on esimerkki merenrannikolla sijaitsevasta laajasta ja erityisen monipuolisesta alueesta, jolla sijaitsee soita, vanhoja metsiä, lehtoja ja hoidettuja perinnebiotooppeja.

Merkittäviä suokohteita ovat Inkoon Stormossenin, Boxin soiden, Lampisuon, Keihässuon, Klaukkalan Isosuon, Kivilamminsuon ja Pitkästenjärvien, Petkelsuon, Kurkisuon ja Kotolammen ja Isosuon luonnonsuojelualueet.

Saltfjärdenin, Täktominlahden ja Svanvikenin, Ahvenkoskenlahden sekä Läppträsketin luonnonsuojelualueet ovat puolestaan merkittäviä lintuvesiä.

Pernajan saariston, Söderskärin ja Långörenin saariston sekä Segelskärin ulkoluotojen luonnonsuojelualueet vaalivat laajaa vedenalaisen meriluonnon kirjoa.

Suojeltavat alueet säilytetään luonnontilaisina. Häiriötön kehitys turvataan tarvittaessa ennallistamalla. Alueet palvelevat jokamiehenoikeuksien puitteissa retkeilyä, luontoharrastusta, tutkimusta ja opetusta sekä erityisluvalla metsästystä.

Tutustu uusien luonnonsuojelualueiden karttoihin täällä Lausuntoja voi antaa 22. helmikuuta asti osoitteessa lausuntopalvelu.fi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut