Yleisö kaipaa tuoksuttomia esityksiä teattereihin – "Joka kolmas saa oireita tuoksuista"

KULTTUURI Haju- ja partaveden ja hiuslakan suihkuttelijat eivät aina tiedä tai huomaa, että tuoksut eivät sovi kaikille.

Esitystalous 3 - Radio -näytelmästä järjestettiin tuoksuton näytös. Näyttelijä Ria Kataja maskeeraa itseään esitystä varten. Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Tuoksuherkkyys vaikeuttaa monien ihmisten elämää. Allergia.fi-sivuston mukaan tuoksuherkkyys vaikuttaa merkittävästi jopa puolen miljoonan suomalaisen elämään.

– Tuoksuherkkyys on tiedostettu ja siihen suhtaudutaan tosissaan. Sitä ei enää pidetä höpö-höpö-asiana, sanoo johtaja Niki Alanko Allergia-, Iho- ja Astmaliiton viestintäpalveluista.

Pari vuotta sitten tehty suuri väestötutkimus paljasti, kuinka yleinen vaiva tuoksuyliherkkyys on.

– Tutkimuksen mukaan joka kolmas saa oireita tuoksuista, Alanko painottaa.

Tuoksuherkkyydestä on puhuttu vuosia, mutta vasta pari kolme vuotta siihen on suhtauduttu esteettömyysasenteella.

– Tuoksuttomuus nousi keskusteluun, kun julkisissa tiloissa alettiin käyttää tilatuoksuja, markkinoille tuli hajustettua kissanhiekkaa ja hajustettuja roskapusseja.

Niki Alanko muistuttaa, että kyse ei ole tuoksujen nollatoleranssista, vaan sitä, että kanssaihmisiä ei pidä tyrmätä tuoksuilla.

Tuoksuherkät kokevat hankaliksi paikoiksi erityisesti teatterit ja konserttisalit, koska sieltä ei voi paeta kesken esityksen.

Teatteri Vantaassa tuoksuttomuus otetaan vakavasti.

– Siitä tulee aina silloin tällöin asiakkailta toivomuksia ja muutenkin asia on tärkeä, koska herkkyys hajusteille on selvästi lisääntynyt, Tuula Turkia teatterin myynnistä ja markkinoinnista toteaa.

Tuoksuttomia näytöksiä vantaalaisteatterissa on toistaiseksi ollut harvoin, mutta jonkin verran niistä Turkian mukaan kokemusta on.

– Viimeksi sellainen muistaakseni oli, kun eri yhdistykset, joista Vantaan Hengitysyhdistys oli yksi, ostivat kaikki paikat näytökseen ja silloin tuli luonnollisesti pyyntö tuoksuttomuudesta.

Turkia korostaa, että pysyvänäkin toivomuksena teatterilla yleisölleen on, että hajusteita ei ainakaan paljon laitettaisi, koska katsomossa voi aina olla joku, joka niistä kärsii ja saattaa saada niiden vuoksi jopa sairauskohtauksen.

– Olen tilannut Allergialiitolta julisteita, joilla olemme laputtaneet muun muassa vessojen ovet. Niiden viestinä on muiden huomioiminen hajusteita välttämällä.

Turkian mukaan tuoksuttomien näytösten järjestämistä yleisessä myynnissä oleviin esityksiin on teatterissa mietitty, mutta asiassa on koettu ongelmalliseksi se, miten lupauksen pitäminen voidaan taata.

– Aina saattaa joku sellainen yleisöön pujahtaa, joka ei ehkä muista asiaa, vaikka siitä olisi informoitu ja lipussakin se lukisi. Tai joku ei pääse tulemaan ja antaa lippunsa toiselle eikä muista mainita asiasta, Turkia pohtii.

– Olisi kauhean ikävää, jos joku tulisi näytökseen hyvässä uskossa, ja joutuisi sitten pahimmassa tapauksessa poistumaan kesken näytöksen.

Espoon kaupunginteatterissa on satunnaisesti järjestetty tuoksuttomia näytöksiä. Viimeksi marraskuun alkupuolella oli Esitystalous 3 – Radio -näytelmästä tuoksuton näytös.

– Tuoksuton näytös myytiin nopeasti loppuun. Tuoksuttomuus todella toteutui ja saimme siitä paljon kiitosta, teatterin markkinointi- ja tiedotuspäällikkö Marika Agarth sanoo.

– Toive tuoksuttomuudesta on tullut yleisöltä. Tuoksuttomille esityksille on selvästi tarvetta ja aiomme järjestää niitä jatkossakin.

Oireilu

Haju- ja partavedet aiheuttavat eniten voimakkaita oireita. Myös tuoksukynttilät, hiuslakat ja muut hiustenmuotoilutuotteet tai voimakkaasti tuoksuvat kukat voivat tuoda oireet pintaan.

Tyypillisesti tuoksuherkät saavat oireita julkisessa liikenteessä, ravintoloissa, baareissa ja teattereissa.

Tavallisimpia oireita ovat nenän kutina ja nuha, päänsärky ja silmäoireet. Tuoksut voivat aiheuttaa myös pahoinvointiai, yskää, hengenahdistusta, kurkun karheutta, iho-oireita ja huimausta.

Herkkyys oireille vaihtelee. Oireita ilmenee ympäri vuoden.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut