Muistathan tämän tuiskussa, hyvä mies! Liian iso kola voi olla riskillekin riski

Altistuminen kylmälle ilmalle ja kovalle fyysiselle rasitukselle lisää piilevää sydänsairautta sairastavien suomalaismiesten riskiä äkkikuolemiin. Vaara kannattaa tiedostaa, kun alkaa huhkia lumitöissä. Kuvituskuva. Arkistokuva/ Else Kyhälä

toimitus

Monen päivä alkaa torstaina lumitöillä. Lumityövälineitä valmistavan Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei ole terveellistä rehkiä "höyrypäänä" heti aamulla herättyään.

– Lumitöissä kannattaa unohtaa turha kiire. Aamulla voi tehdä vain välttämättömät lumityöt. Isommat urakat ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen. Ainoastaan jos märkä lumi on vaarassa jäätyä päivän aikana, silloin isoimmat lumityöt kannattaa tehdä alta pois, Sallinen kertoo.

Lumityöt on todettu joissakin tapauksissa merkittäväksi terveysriskiksi. Altistumisen kylmälle ilmalle ja kovalle fyysiselle rasitukselle – ja niistähän lumitöissä on usein kyse – on todettu lisäävän suomalaismiesten riskiä sydänperäisiin äkkikuolemiin

Yksi riskitekijä on tarttua liian isoon kolaan ja luoda liian suuria lumikuormia kylmiltään.

Vähän yli vuosi sitten tarkistetussa väitöskirjassa todettiin, että suurimmassa riskiryhmässä tällaisissa altistumisissa olivat näennäisesti terveen oloiset miehet, jotka saattoivat tietämättään sairastaa sepelvaltimotautia. Sellaisilla miehillä, jotka tuntevat sairautensa, riski äkkikuolemaan on pienempi.

Niilo Rytin väitöskirjatutkimus myös vahvistaa aiempaa tietoa äkkikuolemista Äkillisiä sydänkuolemia tapahtuu paljon juuri rasituksen aikana.

Miten sitten äkilliset lumikasaumat kannattaa hoitaa pihalta pois?

– Kun lunta tulee runsaasti, on tärkeää kiinnittää huomiota lumikasojen sijoitteluun. Lumet kannattaa kasata paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin. Penkkojen sijoituksessa tulee aina huomioida liikenneturvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä. Jos lapset leikkivät lumikasoissa, kasat täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle, Sallinen luettelee.

Jos omalta pihalta ei löydy tilaa lumikasoille, saattaa monella tulla houkutus työntää lumet osin tai kokonaan naapurin puolelle. Naapurisopua ei kuitenkaan kannata rikkoa tai edes laittaa koetukselle lumikasojen takia.

– On tärkeää muistaa, että lumikasojen tulee pysyä omalla tontilla. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle, Sallinen muistuttaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. 24 tunnin aikana tumpsahtaa jopa 20 senttiä lunta – katso tästä, miten syvässä hangessa rämmit aamulla, kun lähdet töihin tai kouluun 16.1.2019 11:59
  2. Lääkäri: Näistä syistä kylmä voi aiheuttaa äkkikuoleman Suomessa – liian iso kola vain yksi selitys 19.12.2017 6:15

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut