Mielipide: Pysäköinninvalvonta ei esiinny Vantaalla edukseen – "Epäkohtia nousee esille viikoittain"

Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonnan työ puhuttaa jälleen. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Jos on pienintäkään epäilystä siitä, että pysäköintivirhemaksu olisi joko perusteettomasti kirjattu tai se jättää tulkinnanvaraa sen laillisuudesta, on se ratkaistava asiakkaan edun mukaisesi, kirjoittaja toteaa.

Vantaan pysäköinninvalvonnan toiminnasta tulee edelleen säännöllisesti kielteistä palautetta. Teimme kokoomuksen valtuustoryhmänä aloitteen pysäköinninvalvonnan toiminnan tutkimisesta, jota valtaosa valtuutetuista tuki.

Vantaan kaupunki vastasi aloitteeseen, että kaupunki on aloittanut hallintolain koulutuksen pysäköinnintarkastajille ja pysäköinninvalvonnasta on kehitetty opas. Ainakaan vielä hallintolain mukainen toiminta ei ole tavoittanut käytännön työtä.

Aloitteessa pyydettiin selvitystä siitä, noudattaako Vantaan pysäköinninvalvonta hyvää hallintomenettelyä valvonnassaan sekä tulkitaanko maastoliikennelakia liian väljästi. Kaupungin vastauksessa ollut poliisihallituksen kirjelmä ei ohjaa lainkäyttöä, vaan sitä ohjaavat vain ja ainoastaan oikeuden päätökset kyseisestä asiasta, joita Vantaalle ei ole vielä tullut.

Liitteenä ollut Helsingin hallinto-oikeuden päätös ei käsitellyt valtuustoaloitteessa pyydettyjä kohtia, vaan siinä oli käsitelty kaavaan merkitylle kevyenliikenteenväylälle pysäköidyn kuorma-auton pysäköintiä väylän ulkopuolelle. Näistäkin virhemaksuista osa oli kumottu ja osa muutettu huomautuksiksi.

Valvonnan epäkohtia nousee viikoittain esiin sosiaalisessa mediassa. Epäkohdat ovat olleet muun muassa seuraavia: pysäköintivirhemaksujen kirjoittaminen on aloitettu ennen muutoksesta tiedottamista, välittömästi liikennemerkkimuutosten jälkeen sekä sairaalaan tutkimuksiin joutuneiden virhemaksuja ei ole mitätöity.

Virkamiehen vallankäytön pitää perustua lakiin. Jos on pienintäkään epäilystä siitä, että pysäköintivirhemaksu olisi joko perusteettomasti kirjattu tai se jättää tulkinnanvaraa sen laillisuudesta, on se ratkaistava asiakkaan edun mukaisesi. Pysäköinninvalvojan pitää tiedostaa toimintansa vaikutus kaupungin julkisuuskuvaan.

Palautetta tulee myös siitä, ettei joitakin alueita valvota pyynnöistä huolimatta. Tästä hyvä esimerkki on Länsi-Vantaan Pyörrekuja, jolla pysäköidään hyvin useasti siten, että ajaminen taloyhtiöiden piha-alueelle estyy ja samalla kevyenliikenteenväylällä kulkeminen hankaloituu. Paikalle on pyydetty useasti valvontaa, mutta pyyntöihin ei ole reagoitu. Onko Vantaalla varaa saada jatkuvasti kielteistä julkisuutta pysäköinninvalvonnastaan?

Vantaan kunnallinen pysäköinninvalvonta kirjoittaa pysäköintivirhemaksuja myös Vantaan kotihoidontyöntekijöiden autoille, vaikka työntekijät ovat olleet asiakkaan luona kotikäynnillä, eikä taloyhtiön alueella ole ollut yhtään vapaata ”laillista” pysäköintipaikkaa.

Uskon, että me valtuutetut pääsemme yhteisymmärrykseen siitä, että pysäköinninvalvonnan linjauksia tulee muuttaa. Tällä hetkellä on käsittelyssä valtuustoaloite, jonka mukaan kotikäyntejä tekevien kaupungin työntekijöiden pysäköinti pitäisi sallia taloyhtiöiden piha-alueella.

Kun pysäköintialueet ovat selkeästi ja asianmukaisesti merkitty, valvonta on asiallista, tasapuolista ja valvontaa ohjataan muilla laadullisilla kriteereillä kuin varojen keräämisellä, niin liikenneturvallisuus ja asukkaiden viihtyvyys alueella paranee.

Vantaan kaupungin strategian mukaan Vantaa on rohkea ja rento. Onko näin? Rohkea se on sinänsä, kun uskaltaa käyttää julkista valtaa välillä jopa arveluttavin keinoin. Rentoudesta voidaan olla tässä asiassa montaa mieltä.

Mika Kasonen,

Ylikonstaapeli,

Kaupunginvaltuutettu (kok.)

Teknisen lautakunnan jäsen

eduskuntavaaliehdokas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.