Nuoret tuovat lavalle vuosien opin – Adalmiinan helmi avaa Tikkurilan Teatterin kevätkauden

TEATTERI Adalmiinan helmi -näytelmän ohjaaja Rosa-Maria Perä kehuu nuoria esiintyjiään sitoutuneisuudesta.

Adalmiinan helmi -esityksen ohjaaja Rosa-Maria Perä odottaa luottavaisin mielin ensi-iltaa. Vernissan lavalle nousee hänen mukaana kymmenen taitavaa nuorta näyttelijää. Marika Lumme

Marika Lumme

Tikkurilan Teatterin vuosi käynnistyy nuorten näyttelijöiden ponnistuksella. Kymmenen yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta ovat viime syksyn alusta asti harjoitelleet esitystä, joka saa ensi-iltansa 22. tammikuuta. Kyseessä on Sakari Topeliuksen satuun Adalmiinan helmi pohjautuva esitys, joka on päivitetty tähän päivään.

Olen halunnut, että tämä harrastus ei olisi nuorille yksi velvollisuus lisää."

Topeliuksen tarina kertoo prinsessasta, joka saa syntymälahjaksi kauneuden, viisauden ja rikkauden. Turhamaiseksi teiniksi kasvanut prinsessa oppii, että todellinen kauneus ja rikkaus ovatkin henkistä laatua.

Ohjaaja Rosa-Maria Peräsanoo Tikkurilan Teatterin sadun kertovan kuitenkin ennen kaikkea empatian ja myötäelämisen taitojen tärkeydestä.

– Esitys ei ole aivan perinteinen satunäytelmä, vaan siinä on monia kerroksia, hieman jopa yhteiskunnallista kritiikkiä, Perä kertoo.

Perä uskoo, että pienille lapsille näytelmä avautuu prinsessasatuna. Aikuisia näytelmä herättää pohtimaan esimerkiksi kasvatuksellisia valintoja, kuten kuinka pitkälle lasta on hyvä suojella.

15–18-vuotiaat näyttelijät ovat Perän mukaan tehneet paljon töitä esityksen eteen. Tammi–helmikuussa esitys viedään läpi Tikkurilassa sijaitsevassa Vernissassa kaikkiaan 13 kertaa. Näyttelijät ovat harrastaneet teatteria 6–7 vuoden ajan. Adalmiinan helmi on osa nuorten syventäviä teatteriopintoja.

Perä kehuu nuoria sitoutuneisuudesta esitykseen ja teatteriharrastukseen ylipäätään. Hän kokee, että nuorilla on yhä useammin stressiä ja paineita muun muassa koulusta.

– Olen halunnut, että tämä harrastus ei olisi nuorille yksi velvollisuus lisää. Toivon, että tämä on paikka, jossa voi olla vapautuneesti muiden paineiden ulkopuolella. Ja leikkiä, sitähän näytteleminen ja teatteri on, hän selvittää.

Perän mukaan aina ei ole ollut harjoituksissa helppoa. Välillä on tuntunut, että saadaankohan koko näytelmää kasaan.

– Mutta sama toistuu myös aikuisten kanssa. Väsymys ja erilaiset paineet tulevat välillä läpi, se kuuluu prosessiin.

Perä sanoo nuorten kanssa antoisinta olevan heidän kehityksen näkeminen.

– Aikuisilla sitä ei enää tapahdu samalla tavalla hetkessä. Nuoret ovat opettaneet minua olemaan selkeä ohjauksessani. Jos joku asia tulee sanottua epäselvästi, siitä tulee välittömästi palautetta.

Adalmiinan helmi -esityksen ensi-ilta Vernissasalissa (Tikkurilantie 36) 22. tammikuuta kello 18. Esityksen jatkuvat 12. helmikuuta asti.

Teatterin kevätkauden avaus

Tikkurilan Teatterin kevätohjelmiston avaa anarkistinen tulkinta prinsessasadusta Adalmiinan helmi.

Näytelmän on dramatisoinut ja päivittänyt nykyaikaan Anna Krogerius. Ohjaajana toimii Rosa-Maria Perä.

Esitys on Tikkurilan Teatterikoululaisten syventäviin opintoihin kuuluva esitys. Valtaosa esiintyjistä ovat vantaalaisia nuoria.

Rooleissa nähdään Enni Ahvenranta, Jasmin Hattunen, Anni Hintsanen, Helmi Hodju, Noa Lange, Ebba Lundell, Ella Pomeranz, Emil Santamäki, Ada Simonen ja Onni Tikka.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut