Lintujen syöttökiellosta eivät kaikki piittaa – "Niin paljon on rottia kuin on ruokaa"

ELÄIMET Rottia houkutteleva ruokkiminen on ollut kiellettyä Vantaalla jo vuosikymmeniä.

Myyrmäkeläinen Moonika Lähteenkorva käy koiriensa kanssa lenkillä muun muassa Ojahaassa, jonne terveydensuojelutarkastaja kävi syksyllä laittamassa lintujen ruokkimisen kieltävät kyltit. Ne on nyt sutattu maalilla. Lähteenkorva on nähnyt eri puolilla Myyrmäkeä, että ihmiset syöttävät lintuja ja samalla rottia. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Asiassa ei ole tulkinnan varaa: Vantaan kaupungin terveydensuojelujärjestys kieltää lintujen ruokkimisen ilman kiinteistön omistajan lupaa. Eikä kaupunki anna siihen lupaa.

Ympäristökeskuksen terveydensuojelutarkastaja Pirjo-Riitta Turunen tähdentää, että kaikilla kaupungin omistamilla mailla, kuten puistoissa, metsissä, jokien varsilla ja päiväkotien pihoilla, lintujen syöttäminen on kielletty.

Yksikin ruokkija saa ylläpidettyä isoa rottapopulaatiota.”

Kielto ei ole kiusaamista, vaan haittaeläimien torjuntaa ja siten terveydensuojelua. Lintujen ruokkiminen kun houkuttelee apajille myös rottia ja runsas ravinto saa niiden kannan kasvamaan. Esimerkiksi sorsille tarkoitettua ruokaa himoitsevat myös muun muassa varikset ja harakat, jotka voivat kerääntyä valtavina parvina ruokintapaikoille.

Lintujen ruokkiminen on ollut Vantaalla kiellettyä jo vuosikymmeniä, mutta aina löytyy ihmisiä, jotka eivät tiedä tai piittaa siitä.

– Yksikin ruokkija saa ylläpidettyä isoa rottapopulaatiota. Niin paljon on rottia kuin on ruokaa, Turunen sanoo.

Tänä syksynä Turunen kävi laittamassa lintujen syöttämisen kieltävät laput Myyrmäen Ojahakaan Mätäojan varrelle. Siellä uiskentelee sorsia ja ihmiset käyvät luvatta syöttämässä niitä. Myös muun muassa Kylmäoja Ruskeasannassa ja Ristisillanlammet Simonkylässä houkuttelevat ruokkijoita.

Ympäristökeskuksen lisäksi lintujen ruokkiminen kielletty -kylttejä pystyttävät tarvittaessa puisto-osaston työtekijät. Lappuja ja kylttejä revitään kuitenkin pois ja sotketaan.

Rottasota voi olla kuin tuulimyllyjä vastaan taistelua, mutta terveydensuojelutarkastajilla on myös ”liittolaisia”, niitä, jotka haluavat rajoittaa rottien määrä kaupungissa. Heiltä voi tulla vaikkapa valokuva lintujen ruokkijasta tai tämän auton rekisteritunnuksesta.

Rekisteritunnuksen perusteella Turunen on selvittänyt osoitteen ja lähettänyt kirjeen, jossa muistutetaan ruokintakiellosta.

Kerran Turunen on tehnyt ruokkimisesta rikosilmoituksen Tikkurilassa. Joku toi täysinäisillä lastenrattailla leipää Tikkuraitille ja kauhoi niitä istutusastioiden luo.

– En tiedä, mitä sille asialle tapahtui.

Ruokajätteen levittämisessä sovelletaan jätelakia, jolloin on kyse roskaamisesta.

Ruokkia saa omistajan luvalla

Lintujen ruokkinen on sallittu vain kiinteistön omistajan luvalla ja omistajan osoittamissa paikoissa.

Jos kerros- tai rivitalokiinteistö sallii lintujen ruokinnan, tulee taloyhtiön suorittaa suunnitelmallista jyrsijöiden torjuntaa turvallisella tavalla.

Kiinteistön omistajan on annettava asukkaille ohjeet, joissa kerrotaan hygieenisestä ruokintatavasta ja oikeanlaisesta ravinnosta.

Kiinteistön omistajan on huolehdittava, ettei ruokinnasta aiheudu naapureille tai muulle ympäristölle terveys- tai hygieniahaittaa.

Lintuja ja muita luonnoneläimiä suositellaan ruokittavan vain pakkasjakson aikana.

Lähde: Vantaan terveydensuojelujärjestys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.