Kohti terveempää syömistä ruokakuvia postaillen – Vantaa otti puhelimen avuksi painonhallintaan

Puhelinsovelluksen avulla toteutettava painonhallintaryhmä on Vantaalla uutta. – Ainakin Kotkassa ja Kirkkonummella tätä on hiljattain kokeiltu, mutta ei ilmeisesti näin yksilöidysti vähän varttuneemmalle ikäryhmälle, ravitsemusterapeutti Karoliina Salminen kertoo. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kuinka käy painonhallinnan edistäminen älypuhelimen avulla? Sitä kokeillaan Vantaalla ensimmäisen kerran, kun viisitoista kaupunkilaista alkaa helmikuun alussa postailla ateriakuvia toisilleen sekä Tikkurilan terveysaseman ravitsemusterapeutille.

Uudenlaiseen painonhallintaryhmään osallistuva pitää ruokapäiväkirjaa kuvaamalla neljän kuukauden ajan kaikki ateriansa ja välipalansa sekä satunnaiset napostelut, vaikka kyse olisi vain yhdestä suklaakonvehdista. Kuvien jako ja yhteydenpito tapahtuu suljetussa ryhmässä MealLogger-puhelinsovelluksen avulla.

– Tämä onkin vähän niin kuin ruoan Facebook, kokeiluryhmää vetävä ravitsemusterapeutti Karoliina Salminen vertaa.

– Kuvista saa palautetta minulta ja myös ryhmäläiset voivat kommentoida niitä ja tsempata toisiaan.

Maksuton painonhallintaryhmä on suunnattu 45–65-vuotiaille henkilöille, joiden painoindeksi on yli 30 kg/m2 eli selvästi jo liikakilojen puolella. Lisäkriteereinä osallistujien haussa on käytetty heikentynyttä sokerinsietoa, tablettihoitoista tyypin 2 diabetesta, korkeaa kolesterolia tai verenpainetta. Ja tietysti käytössä olevaa älypuhelinta.

Ilmoittautumisaikaa on jäljellä vielä pari päivää, mutta ryhmä on jo täynnä varapaikkoja myöten.

– Se täyttyi viikossa, mikä oli kieltämättä vähän yllätys, Salminen myöntää.

– Suurin osa osallistujista otti yhteyttä kaupungin Twitter- ja Facebook -tiedottamisen perusteella, osa tuli terveydenhoitajien kautta.

Innokas mukaan lähtö jo viestittää osallistujien hyvästä motivaatiosta muuttaa ruokailutottumuksensa terveyttä edistäviksi. Salminen ennakoi, että pääosin netissä tapahtuva ohjaus tuo perinteiseen ryhmätapaamisiin perustuvaan vertaistukeen lisäpotkua, koska ryhmäläisten kanssakäyminen on mahdollista päivittäin.

– Uskoisin sen lisäävän myös motivaatiota ja ehkä parantavan tuloksiakin.

Johtoajatuksena on suhtautua ruokaan rennosti."

Ryhmäläisille järjestetään terveysaseman tiloissa myös viisi yhteistapaamista, joista viimeinen on loppuyhteenveto.

– Lisäksi on tarkoitus, että lopetuksesta puolen vuoden päästä jokaisella asiakkaalla on mahdollisuus seurantakäyntiin, jos hän vain haluaa tulla.

Salminen korostaa, että painonhallintaryhmä ei ole dieettiryhmä, jossa lasketaan tavoitteita kiloissa.

– Johtoajatuksena on suhtautua ruokaan rennosti samalla kun haetaan terveellisiä ja pysyviksi jääviä muutoksia ruokailutottumuksiin. Painonpudotus tulee sitten siinä sivussa.

Tiukkaa satikutia ei siis ole mahdollisista lipsahduksista luvassa.

– Painonhallinta ei kaadu johonkin yksittäiseen ateriaan tai päivään. Kyse on pitkän aikavälin kokonaisuudesta, ravitsemusterapeutti vastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut