Mielipide: Puunpolttoa pitäisi rajoittaa Vantaan tiheillä pientaloalueilla – ongelma vaivaa Ylästössä ja Silvolassa

Kirjoittajan mielestä tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla ei pitäisi uusiin taloihin rakentaa takkoja enää lainkaan. Ari Peltonen

toimitus

Ulkona on savuinen ilma läpi talvikuukaudet alkaen syyskuusta, ja savu tulee myös ilmastoinnista sisään, kirjoittaja kertoo.

Vantaan pientaloalueilla kuten Silvolassa ja Ylästössä kärsitään puunpolton aiheuttamista savuhaitoista.

Savusta syntyy viihtyvyys- ja terveyshaittoja. Ulkona on savuinen ilma läpi talvikuukaudet alkaen syyskuusta, ja savu tulee myös ilmastoinnista sisään.

Olemme asentaneet aktiivihiilisuodattimen ja hankkineet ilmanpuhdistuslaitteen, mutta niistä ei ole ollut merkittävää apua. Ilmanvaihtokonetta joudumme pitämään välillä suljettuna, mikä ei ole tarkoituksenmukaista.

Ulkoillessani iltaisin kärsin savuisesta ilmasta ja saan hengitystieoireita ja huonon olon. Toki ongelma kohtaa alueen asukkaita sattumanvaraisesti riippuen tuulen suunnasta ja missä kohtaa savun lähde ja oma koti sijaitsee.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen nettisivuilla on tietoa puunpolton haitoista. Puunpoltossa syntyy aina pienhiukkasia sekä soluille myrkyllisiä ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä ja muita yhdisteitä, jotka vaikuttavat sydän- ja hengityssairauksien kehittymiseen ja oireisiin.

Vuosittain 250 suomalaista kuolee ennenaikaisesti sairauksiin, joita aiheuttavat vakituisten pientaloasuntojen puunpoltosta syntyvät pienhiukkaset.

Ongelmaa on yritetty ratkaista ohjeistamalla polttamaan vain kuivaa puuta. Päästöjä syntyy siitäkin huolimatta, kun tarpeeksi moni puuta polttaa. Myös valvonta on hankalaa.

Puunpoltto on lopetettava tiiviillä pientaloalueilla kaupungeissa ja talojen lämmitys hoidettava asianmukaisissa laitoksissa valvotulla tekniikalla.

Uusiin taloihin ei tiiviillä asuinalueilla pidä enää rakentaa takkoja lainkaan tai on rakennettava erillisiä savuvapaita asuinalueita. Luulisi kiinnostuneita löytyvän.

Puhdas ilma on perusoikeus

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut