Lastenkodissa paljastui räikeitä laiminlyöntejä, Vantaa sai moitteet puutteellisesta valvonnasta – Nyt puhuu lastensuojelupomo

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut Vantaan lastensuojelulle moitteita sijoitettujen lasten puutteellisesta valvonnasta.

Asia liittyy lastensuojelulaitoksen Pohjolakotiin tekemään yllätystarkastukseen, joka paljasti monia laittomia ja lasta nöyryyttäviä käytäntöjä.

Kyseisessä Pohjois-Pohjanmaalla toimivassa yksityisessä lastenkodissa oli viime vuonna sijoitettuna kahdeksan lasta Vantaalta, Espoosta, Hyvinkäältä ja Kirkkonummelta.

Tarkastusraportin mukaan laitoksessa havaittiin väkisin riisumista, mielivaltaisia rangaistuksia ja tarpeetonta kiinnipitoa.

−Tarkastukseni perusteella pidin useita Pohjolakodin käytäntöjä lainvastaisina, lakiin perustumattomina, epäasiallisina ja sijoitettuja lapsia nöyryyttävinä sekä alistavina,sanoo apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin

Huostaanotetuista ja sijoitetuista lapsista ja nuorista vastaavat kunnat, ja näille kuuluu myös valvonta siitä, miten heitä kohdellaan laitoksissa.

Lain mukaan lapsesta vastaavan sosiaalityöntekijän täytyy olla jatkuvasti yhteydessä lapseen kahden kesken riippumatta siitä, onko laitoksesta ilmoitettu ongelmista.

Viimekeväisen Pohjolakoti-tarkastuksen seurauksena apulaisoikeusasiamies on lähettänyt useille kunnille moitteita valvonnasta, joka ei ole kaikilta osin toiminut. Pyyhkeitä saavat Vantaan lisäksi muun muassa Espoo, Hyvinkää ja Kirkkonummi.

Kaupungit vetoavat vastineissaan yleisesti henkilöstöpulaan, jota selittää vaikeus löytää päteviä työntekijöitä. Kaupunkien mukaan niillä ei myöskään ollut tietoa lasten päivittäisestä elämästä ja kohtelusta Pohjolakodissa Muhoksella.

– On todella valitettavaa, mitä on tullut esille. Tämä on todella vakava asia, mutta on hyvä, että lastensuojelun ongelmiin puututaan nyt yhtä aikaa useissa kaupungeissa, sanoo Vantaan lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö

Vantaallakin lastensuojeluväen työtaakka on kasvanut jatkuvasti eikä ammattilaisella ole ollut riittävästi aikaa kaikille lapsille. Sosiaalityöntekijöillä on sijaishuollossa nyt noin 40 asiakasta per työntekijä.

– Henkilöstöä on ollut liian vähän erityisesti laitoshuollon sosiaalityössä eikä töitä ole aina pystytty priorisoimaan riittävän hyvin, Pösö kiteyttää ongelmat.

On hyvä, että ongelmiin puututaan nyt yhtä aikaa useissa kaupungeissa."

Apulaisoikeusasiamies kehottaa huomautuksen saaneita kuntia kiinnittämään vakavaa huomiota etenkin sosiaalityöntekijöiden työmäärään.

Pösö kertoo, että Vantaa ryhtyi aktiivisesti moniin toimiin, kun Pohjolakodin laiminlyönnit tulivat viime kesänä kaupungin tietoon. Vantaa vahvisti rivejään sijaishuollossa kahdella uudella sosiaalityöntekijän viralla, jotka saatiin 1. tammikuuta.

– Nyt sijaishuollossa on 18 sosiaalityöntekijää, minkä ansiosta asiakasmäärät vähenevät per työntekijä, Pösö ennakoi.

Väen työkuormitusta pyritään keventämään myös priorisoimalla sijaishuollon töitä aiempaa paremmin.

– Rakenteet ja puitteet ovat kunnossa, mutta pitää miettiä laadullisia asioita, ohjeistusta ja työvälineitä. Apotin käyttöönotto mahdollistaa paremman yhteydenpidon lasten kanssa.

Lastensuojelulakia ollaan juuri muuttamassa. Lainsäädäntö on keskeinen keino puuttua lastensuojelun ongelmiin, sillä se selkiyttää rajoitustoimien käyttöä ja lisää lasten kuulemista. Lain on tarkoitus astua voimaan huhtikuussa.

–  Rajoituspäätöksiä ei voi enää tehdä löysästi. Laki tarkentaa myös lasten kuljetuksiin ja kiinnipitoon liittyviä asioita, Pösö kertoo.

Uudistukset tulevat tarpeeseen, sillä lasten kiireelliset sijoitukset ja niistä koituvat kulut ovat lisääntyneet tuntuvasti viime vuosina etenkin Helsingin seudulla.

Vantaalla määrät tosin kääntyivät laskuun 2018: vantaalaislapsia oli kiireellisesti sijoitettuna kodin ulkopuolelle lähes 200, kun huippuvuonna 2017 luku oli 234.

Se, pystyykö Vantaa pienentämään sijaishuollon työntekijöiden kuormitusta tarpeeksi tänä vuonna, jää nähtäväksi.

– Jos Vantaalla päästäisiin noin 30 asiakkaaseen per työntekijä, sijaishuollossa olevia lapsia ehdittäisiin kohdata ja kuulla riittävästi, Pösö arvioi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut