Tästä hiv-tartuntoja vähentävästä lääkkeestä ollaan valmiita maksamaan 50 e/kk – "Kasvattanut kiinnostusta homo- ja bi-miesten keskuudessa"

Prep on ennaltaehkäisevä lääkitys ja tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa. Hivpoint

Aapo Siippainen

Maailmalla yleistyvä hiv-estolääkitys on tulossa Suomeen. Uusi viranomaisohje suosittaa prep-lääkitystä ihmisille, joilla on korkea riski saada hiv-tartunta. Hivpointin mukaan estolääkityksen käyttöönotto on vähentänyt hiv-tartuntoja kaikissa maissa, joissa se on saatavilla.

– Oikein käytettynä lääkitys ehkäisee tehokkaasti tartuntoja, Hivpointin hankekoordinaattori, seksuaalineuvoja Sami Tuunainen sanoo.

Prep-lääkityksen tehosta on vahva näyttö miehillä, joilla on miesten välistä seksiä.

– Esimerkiksi Lontoossa hiv-tartunnat miestenvälisessä seksissä ovat laskeneet 44 prosenttia prepin, hiv-lääkityksen sekä matalan kynnyksen seksitauti- ja hiv-testauksen ansiosta. Näyttö prepin hyödyistä on kasvattanut kiinnostusta lääkitystä kohtaan erityisesti homo- ja bi-miesten keskuudessa, sanoo Tuunainen.

Hivpointin teettämän tutkimuksen mukaan lääkkeestä kiinnostuneet ovat valmiita maksamaan siitä enimmillään 50 euroa kuukaudessa.

Käyttäjille maksuton tai edullinen prep-lääkitys on saatavilla useissa Länsi-Euroopan maissa. Suomessa käytön esteenä on alkuperäisen lääkkeen kallis hinta.

– Nykyinen tilanne ohjaa lääkityksen tarvitsijat terveydenhuollon virallisten kanavien ulkopuolelle. Prep on tehokas vain oikein käytettynä, ja valvomattomana sen käyttöön voi liittyä terveysriskejä sekä käyttäjälle itselleen että hänen seksikumppaneilleen. Kohtuuhintaisen prep-lääkkeen Suomen markkinoille tulo mahdollistaisi sen, että tämä todistetusti tehokas hivin ennaltaehkäisymuoto saataisiin täysimääräisesti sitä tarvitsevien saataville, Tuunainen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. THL varoittaa: Antibioottiresistenssi on kasvava ongelma – Tautitaakka jo lähes yhtä suuri kuin influenssan, tuberkuloosin ja hivin yhteensä 12.11.2018 10:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut