Suomalaisten lento-onnettomuuksien määrä kääntyi laskuun – hittilaitteen aiheuttamat vaaratilanteet kuitenkin kolminkertaistuivat

Suomalaiset pystyivät matkustamaan lentokoneessa kohtalaisen turvallisin mielin myös viime vuonna. Kuvituskuva. Arkisto/ Armi Suojanen

toimitus

Vuosi 2018 oli suomalaisille lentomatkustajille toissa vuotta turvallisempi.

Suomalaisia ei kuollut viime vuonna ilmailuun liittyvissä haavereissa. Kaksi ulkomaalaista sen sijaan kuoli Suomessa tapahtuneissa onnettomuuksissa. Ensimmäinen onnettomuus tapahtui ulkomaisessa kaupallisessa ilmakuljetuksessa ja toinen ulkomaisessa harrasteilmailussa.

Ulkomaisessa kaupallisessa mennyt vuosi oli onnettomuusrikkaampi. Ilmakuljetuksessa Suomessa tapahtui yksi kuolemaan johtanut onnettomuus, kun Kittilässä liikesuihkukoneen ovi avautui suurella voimalla osuen koneen kapteenia päähän. Kapteeni menehtyi vammoihinsa. Lisäksi vakavia vaaratilanteita tapahtui noin neljä kertaa enemmän vuonna 2018 kuin vuonna 2017.

Vakavien vaaratilanteiden määrä kaupallisessa ilmailussa oli viime vuonna 12. Määrä jatkoi kasvuaan ja oli huomattavasti kymmenen vuoden keskiarvon yläpuolella. Etenkin myyntiään runsaasti kasvattaneiden miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen aiheuttamien vaaratilanteiden määrä nousi selvästi. Hittilaitteen aiheuttamia onnettomuuksia oli viime vuonna kuusi kappaletta, kun vuonna 2017 dronet aiheuttivat ainoastaan kaksi vaaratilannetta.

Kaupalliset drone-toimijat toimivat kuitenkin vastuullisesti ja suurimmat haasteet liittyivät yksityisiin, säännöistä tietämättömiin lennättäjiin.

Suomalaisessa yleis- ja harrasteilmailussa vuosi 2018 sujui edellisvuotta turvallisemmin. Onnettomuuksia tapahtui seitsemän, mutta niistä selvittiin ilman menehtyneitä. Edellisenä vuonna onnettomuuksissa kuoli yksi henkilö. Onnettomuuksien kokonaismäärä oli hieman kymmenen vuoden keskiarvon alapuolella.

Vuoden aikana tapahtui 18 vakavaa vaaratilannetta. Määrä on samaa luokkaa kuin edellisinä vuosina. Suurimmassa osassa onnettomuuksista syytekijänä vaikuttaisi Traficomin mukaan olleen ilma-aluksen hallinnan menetys lentoonlähdön tai laskun aikana. Yksi ulkomaalainen menehtyi vuoden aikana norjalaisen gyrokopterin onnettomuudessa Kilpisjärvellä.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut