Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Väestön ikääntyminen kaunistaa työllisyystilastoja roimasti – ekonomistit: Työllisyysaste pitäisi nostaa 75 prosenttiin

Suomen työllisyysaste pitäisi ekonomistien mukaan saada nostettua 75 prosenttiin leikkausten ja veronkorotusten välttämiseksi. Asiasta kirjoittaa Uutissuomalainen.

Tällä hetkellä Suomen työllisyysaste yltää nykyisen hallituskauden alussa tavoitteeksi asetettuun 72 prosenttiin. Osa siitä on väestön ikääntymisen ansiota.

– Tällä hallituskaudella tapahtuneesta noin neljän prosenttiyksikön työllisyysasteen kasvusta 0,8–0,9 prosenttiyksikköä johtuu väestön ikääntymisestä, Säästöpankin pääekonomisti Timo Vesala laskee Uutissuomalaiselle.

Kun Suomen työllisyysaste oli nykyisen hallituksen aloittaessa 67,9 prosenttia, viime marraskuussa mitattuna se oli 72 prosenttia. Jos suuria ikäluokkia ei olisi ylittänyt 65 ikävuoden rajaa päättyvän hallituskauden aikana, työllisyysaste olisi Vesalan mukaan Suomessa vain 71,1 prosenttia.

Työllisyysaste lasketaan sen perusteella, kuinka moni 15–64-vuotias on töissä. Siksi ennallaan pysyvällä työpaikkamäärälläkin työllisyysaste nousee, kun 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien määrä kasvaa.

Vesalan mukaan tulevina vuosina ja vuosikymmeninä 72 prosentin työllisyysaste ei enää riitä, sillä väestön ikääntyminen jatkuu. Ikärakenteen muuttuminen saa työllisyysasteen näyttämään paremmalta jatkossakin, mutta ei niin paljon kuin viime vuosina.

Ensi vuosikymmenen aikana työllisyysaste pitäisi saada Vesalan mukaan 75 prosenttiin, jos halutaan, että työssäkäyviä on suhteessa muuhun väestöön saman verran kuin nyt.

– Vuosisadan puolivälissä työllisyysasteen pitäisi olla noin 77, ja mitä pidemmälle vuosisadan loppua mennään, sitä lähemmäs 80 prosenttia pitäisi päästä, Vesala laskee.

Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki pitää 75 prosentin työllisyysastetta hyvänä tavoitteena ensi hallituskaudelle.

– Se on suorastaan pakollinen, ettei tarvitse tehdä merkittäviä leikkauksia tärkeistä paikoista tai merkittäviä veronkorotuksia, Kotamäki kommentoi Uutissuomalaiselle.

75 prosentin työllisyysaste tarkoittaa noin 100 000 uutta työpaikkaa. Pitkän aikavälin tavoitteena Kotamäkikin pitää 80 prosentin työllisyysastetta – se vaatii 270 000 lisätyöpaikkaa.

Vesala kuitenkin toteaa, että kun työikäisten määrä vähenee, uusia työpaikkoja on hankalampi synnyttää.

– Lammessa on vähemmän kaloja, joita kalastellaan. Vajaat 120 000 uutta työpaikkaa on näissä oloissa hyvä suoritus, Vesala muistuttaa Uutissuomalaisen jutussa.