Sabrina antaa Kantelettarelle nykymenon poljennon – Säveltäjä-kuoronjohtaja istuttaa perinnerunot uusiin kehyksiin

Sabrina Ljungbergin perustamassa ja johtamassa Sabrina ja Saarten tyttäret -laulukollektiivissa on mukana parikymmentä 25–40-vuotiasta laulajaa. Kollektiivi käy treenaamassa Myyrmäessä Virtatalon, eli Colosseumina aiemmin tutuksi tulleen rakennuksen, parhaillaan kulttuuritapahtumille remontoitavissa tiloissa. Päivi Tuovinen

Leena Koivisto

Kanteletar ei ehkä ole varhaisteinin mielestä se ihan paras lahja ikinä.

– No, just joo, kiitti vaan, Sabrina Ljungberg muistaa tuumineensa saatuaan äidiltään kokoelman Lönnrotin keräämää kalevalaisten laulumaiden antia.

Teos kulki kuitenkin muutaman vuoden kuluttua mukana, kun nuori nainen muutti pois kotoa Lahteen ammattikorkeakouluun ja konservatorioon opiskelemaan laulu pääaineenaan.

– Siellä aloin ensimmäisen kerran sitä lukea. Olin saman tien aivan myyty. Vaikka Kanteletar tuntui kaukaiselta ja vanhalta, samanaikaisesti sen sisältö oli kauhean tuttua ja samaistuttavaa. Vanha, älyttömän kaunis kieli puhui jostain todella syvästä ja muuttumattomasta, Ljungberg luonnehtii.

Hän teki sävellykset neljään Kanteletar-runoon ja samalla opinnäytetyönsä. 24-vuotiaana edessä oli muutto Helsinkiin ja opintie jatkui Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen osastolla sekä kuoronjohdon opinnoissa.

Mukana pysyi tiukasti myös Kanteletar.

 Lauluja alkoi tulla ihan hurjalla tahdilla."

– Lauluja alkoi tulla ihan hurjalla tahdilla ja tuumin, että olisipa kiva kerätä jonkinlainen porukka näitä laulamaan.

Tutuista pitkän linjan musiikin harrastajista, opettajista ja laulajista syntyi nopeasti parinkymmenen insostuneen naisen lauluryhmä.

– Kukaan meistä ei varmaan tajunnut, mihin olimme lähdössä. Tarkoituksena oli vain puolen vuoden kokeiluna vedettävä projektikuoro, mutta päätimme jatkaa, kun saimme niin hyvää palautetta.

Vuonna 2015 syntyneestä kuorosta on kehittynyt laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäret, jonka taiteellisena johtajana toimii pääosan sävellyksistä tekevä Ljungberg. Kaikki osallistuvat sävellysten kehittelyyn sekä toisinaan myös sävellysprojekteihin, ja johtaja puolestaan laulaa keikoilla muiden mukana.

– Esityksissä olemme alusta lähtien laulaneet ilman nuotteja. Mukana on improvisaatiota ja kehorytmiikkaa sekä yhä enemmän myös koreografiaa niin, että saamme syntymään intensiivisiä, draamallisia kokonaisuuksia.

Niin sävelkielellä kuin koko esiintymisellä tarjoillaan satojen vuosien takaista perinnerunoutta tarttuvin biisein, uuden ja modernin ilmaisun kautta.

– Missiona on tuoda esille sitä, kuinka upea kansallisaarre meillä on. Kanteletar varsinkin on monelle tuntematon.

Laulukollektiivin viime keväänä julkaistu Lemmennosto-video ja Spotifysta löytyvä EP saavat tänä keväänä jatkoa uudella musiikkivideolla ja EP:lllä. Kesäkuun alussa Saarten tyttäret matkaa Aarhusiin Tanskaan kisaamaan Euroopan suurimman rytmisen vokaalimusiikin festivaalin kuorokilpailussa ainoana suomalaisryhmänä viiden muun kuoron kanssa.

Vapun kynnyksellä kollektiivi konsertoi yhdessä Poetry Slamin Suomen mestarin, Nihkeen Akan eli Jonna Nummelan kanssa. Vuonna 2020 koittavaa viisivuotista taivaltaan juhlistamaan Sabrina joukkoineen rakentaa konserttikokonaisuuden Ainon tarinasta.

Ehkä se äidin ajatus antaa teinityttärelleen Kanteletar ei sittenkään ollut hassumpi.

Jutussa korjattu 6.1. klo 16.46. että Jonna Nummela on Poetry Slamin Suomen mestari, ei Helsingin.

Sabrina Ljungberg

Syntynyt Tuusulassa 1989. Asunut Järvenpäässä, Lahdessa ja nykyisin Helsingissä.

Puoliso katutaiteesta tuttu, Street Art Vantaan perustaja Jesse Pasanen.

Aloitti musiikkiopinnot viulunsoitolla Keski-Uudenmaan musiikkiopistossa, kiinnostui lukioikäisenä laulusta ja kuorolaulamisesta.

Johtanut useita kuoroja, mm. Tuusulan Mieslaulajia.

Valmistui keväällä 2018 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta. Käsitteli gradussaan"Bimbo bossi vai hyvä jätkä?" naisjohtajuutta musiikissa. Suorittanut myös kuoronjohdon B-kurssitutkinnon.

Työskentelee tällä hetkellä Vaskivuoren lukion musiikinopettajan perhevapaan sijaisena ja johtaa lukion kamari- ja mieskuoroja.

Johtaa Saarten tytärten lisäksi Filianna Lahden Naislaulajia ja Savolaisen Osakunnan Laulajia.

Ehdolla Radio Classicin Tempo-palkinnon saajaksi kapellimestari/kuoronjohtaja -sarjasssa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Aamunavauksesta suursuosioon noussut musaope räppää nyt Vantaasta – "Vantaankosken koulussa oon musakansankynttilä"
    8.3.2018 20:00

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut