Vantaalta on hävinnyt sata tori- ja markkinapaikkaa – Maalaismarkkinoiden tulevaisuus uhattuna

KAUPANTEKO Torikauppiasyhdistyksen tulot ovat romahtaneet. Myyjien elinkeinokin kärsii.

Tikkurilan vilkas rakentaminen on useimpien mielestä hyvä asia, mutta sillä on myös ainakin yksi huono puoli. Se kiusaa torikauppaa, koska osa myyntipaikoista on jäänyt työmaiden ja pysyvien muutosten alle. Markkinoille ja torikaupalle jää Vantaalla aiempaa vähemmän tilaa ja siksi torikauppiaiden elinkeino on uhattuna.

Vantaan Torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ari Uotila laskee, että Tikkurilan ja Myyrmäen kaikilta markkinatapahtumilta on kadonnut yhteensä 99 myyntipaikkaa. Yhdistyksen tuloihin se tekee neljänneksen loven.

– Vuoden 2019 markkinapaikkamyynnin menetykset tulevat olemaan 44 325 euroa. Summa on talousarviosta noin 25 prosenttia.

Tikkurilassa osa Asematiestä on työmaata kirkon rakentamisen vuoksi eikä alueelle voi myydä markkinapaikkoja.

– Sieltä menetettiin 35 kappaletta 4x4 metrin myyntipaikkaa sekä 19 kappaletta 2x2 metrin markkinapaikkoja, Uotila selvittää.

Samoin kävi Tikkuraitilla, jossa purettiin kerrostalo liiketiloineen ja paikalle rakennetaan parhaillaan uutta rakennusta. Pienempiä markkinapaikkoja lähti 14 ja isompia kymmenen. Lisäksi jo aiemmin torikauppiasyhdistys menetti pysyvästi 12 isompaa markkinapaikkaa, kun Peltolantie remontoitiin ja reunaan rakennettiin eroteltu kevyen liikenteen väylä jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Myös Myyrmäen Paalutorilta karsittiin pysyvästi yhdeksän 4x4 metrin myyntipaikkaa vuonna 2017 ravintolan terassin tieltä.

Myyntipaikkojen väheneminen merkitsee yhdistykselle isoja tulojen menetyksiä.

– Tulot ovat romahtaneet, Uotila harmittelee.

Pelkästään maalaismarkkinoista yhdistys hankkii noin puolet tuloistaan.

– Maalaismarkkinat ovat yhdistyksen selkäranka.

Torikauppiasyhdistys vuokraa tori- ja markkina-alueet Vantaan kaupungilta.

– Maksamme Tikkurilan ja Myyrmäen toreista vuokraa ympäri vuoden.

Sen lisäksi Tikkurilan vanhan torin eli Peltolantorin ja Myyrmäen Paalutorin sähkömaksut ovat 18 000 euroa ja jätehuoltomaksut 13 000 euroa vuodessa.

– Lumen auraukseen ja siistimiseen menee vielä 8 000–10 000 euroa vuodessa. Joudumme poistaman itse lumen Peltolantorilta, jolla ei talvella kahden markkinatapahtuman lisäksi ole muuta toimintaa, Uotila jatkaa.

Pahimmillaan kurjistunut tilanne voi johtaa yhdistyksen 50-vuotisen toiminnan loppumiseen.

Uotila toivoo kaupungilta konkreettista apua tukalaan tilanteeseen ja esittää, että kaupunki poistaisi toistaiseksi torien vuokrat sekä jätehuollon ja markkinoiden tapahtumamaksut.

Toreilla tapahtuu

Vantaan Torikauppiasyhdistys vastaa Vantaalla kolmesta torista: Paalutorista Myyrmäessä ja Peltolantorista (vanha tori) sekä uudesta torista Tikkurilassa.

Tikkurilassa pidetään muun muassa Vappumarkkinat, Elomarkkinat ja Maalaismarkkinat.

Myyrmäessä järjestetään muun muassa Kesä- ja Marrasmarkkinat.

Vuoden 2019 ensimmäiset markkinat ovat 22.–23. helmikuuta Tikkurilan Peltolantorilla.

Suosituimmilla markkinoilla vierailee jopa yli 100 000 ihmistä.

www.vantaantoriyhdistys.fi

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut