Finnair voitti matkustajien myöhästymiskorvauksia koskevan riidan – kuluttaja-asiamies aikoo valittaa

Finnair voitti markknaoikeudessa kiistan myöhästymiskorvauksista. Riitely jatkuu. Kuluttaja-asiamies hakee valituslupaa. Jussi Vehkasalo

toimittaja

Markkinaoikeus on antanut päätöksen kuluttaja-asiamiehen ja Finnairin välisestä riidasta, joka koski lentojen peruutuksista maksettuja vakiokorvauksia.

Markkinaoikeus hylkäsi kuluttaja-asiamiehen vaatimukset. Markkinaoikeuden ratkaisun mukaan EU:n oikeuskäytännöstä ei ilmene oikeusohjetta, jonka mukaan poikkeuksellinen olosuhde olisi teknisten vikojen osalta mahdollista osoittaa etukäteen vain jollain ennalta määrätyllä tavalla.

Markkinaoikeus ei siten kyennyt määrittelemään teknisiä vikoja, joiden perusteella Finnair voisi antaa matkustajalle alemman korvauksen.

EU-asetuksessa on määrätty, miten monta tuntia lento voi myöhästyä ja millaisen korvauksen lentoyhtiö joutuu maksamaan. EU-oikeuden mukaan tekninen vika voi joissakin tapauksessa vapauttaa yhtiön korvauksista.

Koska oikeus ei pystynyt antamaan ohjetta lentoyhtiöille, riitely korvauksista jatkuu. Kuluttaja-asiamies aikoo hakea valituslupaa markkinaoikeuden päätökseen.

Päätös merkitsee, että jos matkustaja ei tyydy Finnairin tarjoamaan alempaan korvaukseen tai lahjakortteihin, on ratkaisua nykyiseen tapaan haettava oikeudesta.

– Tämä ratkaisu on kuluttajien kannalta suuri pettymys. Finnair on estänyt kuluttajia pääsemästä oikeuksiinsa jättämällä lainmukaiset vakiokorvaukset maksamatta tilanteissa, joissa ne tulisi maksaa. Finnair on toiminut harhaanjohtavasti tarjoamalla sen alittavaa korvausta lahjakortin muodossa ja jättämällä samalla antamatta tietoa kuluttajien todellisista oikeuksista, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen toteaa.

Markkinaoikeudelta ei ratkaisua siihen, millainen tekninen vika oikeuttaa Finnairin maksamaan alennettuja myöhästymiskorvauksia

Finnairin on pääsääntöisesti maksettava lain ja EU-asetuksen mukaiset korvaukset perutuista ja myöhästyneistä lennoista.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut